Лесен трик разкрива състоянието на сърцето ви


Лесен трик разкрива състоянието на сърцето ви
Снимка: сърце, кардиолог

Според кардиолозите времето, за което изкачваме 60 стъпала може да бъде показател за здравето на сърцето ни. Ето как бързо да проверите.

В Университетската болница на Ла Коруня в Испания е проведено проучване, което идентифицира най-лесния начин за проверка на здравето на сърцето. В него са участвали 165 души, чиято сърдечна активност е била измерена в метаболитни еквиваленти (METs).

Участниците в проучването е трябвало да изкачат 60 стъпала с бързо темпо. Тези от тях, които са ги изкачили за 40-45 секунди са със стойност от 9-10 MET. Хората, изкачили стълбите за 1,5 минути или повече, са с MET по-малко от 8.

10 METs се свързва с по-ниските нива на смъртност (1% по-малко на година или 10% за 10 години), докато ниските MET нива са свързани с 2 до 4% смъртност за 1 година или 30% за 10 години.

Според електрокардиограмата 58% от участниците, на които е било нужно повече от 1,5 минути, за да се изкачат по стълбите, са имали сърдечни проблеми по време на проучването.

Трябва да знаете, че това упражнение ускорява сърдечния ритъм доста бързо и може да се появи болка в гърдите или задух, ако страдате от сърдечно-съдови проблеми или имате запушена сърдечна артерия.

Изкачването на 60 стъпала за по-малко от минута е показател за добро здраве на сърцето. Ако ви е необходимо повече време, трябва да се консултирате с вашия лекар.

Разбира се, този метод за самоконтрол не може да замести задължителния лекарски преглед, ЕКГ и други медицински прегледи.

Единственият проблем с този метод е, че не е стандартизиран. Той не е подходящ за пациенти с намалена подвижност и възрастни хора, както и за хора със ставни проблеми.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Tайната на успеха - не бързайте.

Мария Кюри

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама