Течен колаген: Предимства, рискове и ефективност


Течен колаген: Предимства, рискове и ефективност
Снимка: iStock

Течният колаген е добавка, която съдържа колагенови протеини, суспендирани в течност, като например пречистена вода. Някои изследвания показват, че колагеновите добавки могат да бъдат от полза за здравето на косата, кожата, ноктите и ставите. Днес ще обсъдим течния колаген, наличните видове на пазара, ползите и рисковете, свързани с добавянето му във вашата рутина.

Какво е колаген?

Колагенът е вид протеин, който придава структура на тъкани като кожа, кости, връзки, сухожилия, органи, зъби, мускули и кръвоносни съдове. Всъщност, колагенът представлява 33% от общата протеинова маса на тялото. Учените са идентифицирали 28 различни вида колаген в човешките тъкани. Най-разпространеният е известен като тип I, който съставлява над 90% от колагена в тялото. Кожата съдържа колаген тип I, II и III – всички те придават на кожата нейната здравина и еластичност.

Вижте още: Ето защо все повече жени се отказват от хиалуроновите филъри

Какви са ползите от приема на течен колаген?

- забавя образуването на фини линии и бръчки

- подобрява способността на кожата да абсорбира влага

- намалява пигментацията или потъмняването на кожата

- подобрява еластичността и стегнатостта на кожата

- насърчава подмладяването на кожните клетки

- подобрява текстурата на кожата

- подобрява времето за зарастване на рани

- намалява целулита

- подобрява здравето на ставите и костите

- подобрява здравината и растежа на ноктите

Има ли странични ефекти?

Много хора понасят добре добавките с колаген. Въпреки това, някои хора могат да получат алергична реакция към колагенови добавки. Особено ако имате алергия към морски дарове, можете да изпита тежка реакция или анафилаксия. Едва 12% от приемащите течен колаген се оплакват от стомашно-чревен дискомфорт и чувство на ситост.

Кои са рисковете?

Макар и рядко, има случаи, при които компании са продавали колаген на прах от опасни източници и в крайна сметка е бил замърсен с токсични вещества като кадмий или живак. В други случаи компаниите смесват съставки, за които се изисква рецепта в добавки за красота, за да постигнат желания ефект. Това може да бъде много опасно.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Стой далеч от сивите хора. Обичат да крадат цветовете ни!

Дейвид Сант

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама