Тези пет напитки помагат при безсъние


Тези пет напитки помагат при безсъние
Снимка: iStock/Guliver

Сънят е от изключително важно значение, но той понякога просто не иска да дойде. За да избегнете приспивателните, към които може да развиете зависимост, ви предлагаме пет напитки, които да ви успокоят и да заспите по-бързо:

Топло мляко с мед

Тази комбинация е известна още от нашите баби и тя лесно и бързо приспива. Просто стоплете прясното мляко или любима ваша растителна алтернатива и добавете към това мед или кленов сироп.

Билкови чайове

Билковият чай е класическа рецепта за добър сън. Той може да се приготви от успокояващи нервите растения като лавандула, хмел или лайка. Освен, за да заспите по-лесно, ще ви помогне да се сгреете, което е много подходящо за зимните вечери.

Сок от череши

Черешите съдържат естествен мелатонин, който помага на тялото да се приведе в режим за заспиване. Освен това сокът е чудесна алтернатива за хора, които имат непоносимост към прясното мляко или не обичат чай.

УНИКАЛНАТА РОЛЯ НА ЛУКА И ЧЕСЪНА В ДИЕТИТЕ

Лавандулово-медена напитка

Тази успокояваща смес може да си приготвите сами и да я пиете топла или студена. За целта кипнете 5-6 стръка сушена лавандула с около 1 л вода. Оставете течността да кисне поне 15 минути и след това я прецедете. Когато поизстине малко, добавете 2 с.л. мед. По желание може да добавите и сок на половин лимон. Ако предпочитате, може да използвате любимо растително мляко вместо лимонов сок.

Бананово смути

Може да изглежда неубедително да се предлага смути преди сън. Но ако сте под стрес, съдържащият се в бананите манган ще ви помогне да се отпуснете и да спите спокойно. Смесете банана с малко овесено мляко, вода и канела и пригответе напитката в блендера. Това смути следва да е със стайна температура.

Бонус

Ако харесвате шамфъстък, си хапнете няколко ядки — сурови и несолени. Малка шепа съдържа мелатонин, колкото 1-2 фармацевтични таблетки.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Вчера е история, утре е загадка, а днешния ден е дар. И всеки нов ден крие нов дар.

"Кунг фу Панда"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама