Това са причините, поради които трябва да измерите кръвното си точно сега


Това са причините, поради които трябва да измерите кръвното си точно сега
Снимка: iStock/Guliver

В какви ситуации е задължително да измерим кръвното си? Ако мислите, че трябва да го правите единствено при наличието на конкретен проблем, грешите. 

В продължение на години кръвното ви налягане може да бъде високо и да са налични  малко или никакви симптоми за това отклонение. Неслучайно хипертонията често се нарича "тихият убиец". С течение на времето това заболяване може да развие тежки усложнения, включително инфаркт на миокарда, исхемичен инсулт, сърдечна недостатъчност, бъбречна недостатъчност, деменция и други. За да се предотвратят подобни последствия, заболяването трябва да се диагностицира в ранните етапи и да се започне лечение.

Няма точни указания за това колко често трябва да измерваме кръвното си налягане. Например, Националната здравна система на Обединеното кралство (NHS) съветва да правите това "по всяко време, когато имате опасения за наличието на проблем". Можете да измерите налягането у дома или при посещението на лекар.

Кръвното налягане се счита за повишено, ако е в стойност над 120/80 mm Hg. Но не всеки човек, при който е отчетена тази стойност при еднократно измерване, е хипертоник. Диагнозата хипертония се поставя, ако при измерване на налягането в лекарския кабинет то се окаже по-високо от 140/80 mm Hg поне два пъти. За потвърждаване на диагнозата може да се извърши 24-часов мониторинг на налягането.

Симптоми на хипертония:

Симптомите на хипертонията са неспецифични, т.е. те могат да се появят по други причини. Периодичната им поява е причина за измерване на кръвното налягане.

Главоболие

Американската сърдечна асоциация посочва, че главоболието не е стандартен симптом на хипертония. Силното главоболие обикновено не придружава обичайния ход на хипертонията, а на хипертонична криза (в този случай съществува риск от съдови увреждания). Кръвното налягане над 180/120 mm Hg може да говори за наличието на този проблем. Това е спешно състояние, при което трябва спешно да потърсите медицинска помощ. Въпреки това, главоболието фигурира като неспецифичен симптом при хипертония. Препоръчително е хората, които страдат от него, да измерват редовно кръвното налягане.

Кървене от носа

Този симптом, наред с главоболието, е по-характерен за хипертонична криза. Тоест, на фона на много високо кръвно налягане, той говори за необходимостта от спешна помощ. Американската сърдечна асоциация препоръчва да се потърси медицинска помощ при силно главоболие и кървене от носа, дори ако нивата на кръвното налягане не са неизвестни.

17 ИЗУМИТЕЛНИ ФАКТА ЗА КРЪВТА

По-редки симптоми:

Замъглено зрение

Този симптом може да се появи на фона на усложнения от хипертония. Когато кръвното налягане се нормализира, оплакването може да изчезне.

Замайване

Замайването също се появява често, но не в началните стадии на заболяването. Заедно със загубата на равновесие, то може да говори за нарушения на кръвообращението в мозъка и дори за инсулт.

Кръвоизлив под конюнктивата

Това оплакване често са свързани с хипертония.

Зачервяване и затопляне на лицето

Приливите на топлина и кръв към лицето са следствие от вазодилатация. Те могат да възникнат внезапно или в отговор на външни фактори. Това е неспецифичен симптом (може да е придружен от силен стрес, физическа активност). В случая е добре да проверите кръвното си налягане.

Рискови фактори за хипертония:

Тъй като хипертонията има много малко клинични прояви, важно е да се знаят факторите, които повишават вероятността от нейната проява. Те включват:

  • наследственост
  • възраст (колкото по-възрастен е човекът, толкова по-висок е рискът)
  • пол (при мъже под 64 години хипертонията се развива по-често)
  • хронично бъбречно заболяване
  • ниско ниво на физическа активност
  • нездравословна диета (особено диета с високо съдържание на сол)
  • наднормено тегло, затлъстяване
  • злоупотреба с алкохол
  • сънна апнея
  • диабет
  • повишен холестерол в кръвта
  • стрес
  • пушене

Няма конкретни препоръки при наличието на колко от тези фактори за хипертония е необходимо периодично да измервате кръвното си налягане. Но е факт, че всички сме подложени на ежедневен стрес и това е основателна причина да следим редовно стойностите на кръвното си.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Тъгата е ремонтът на душата. Понякога трябва да се сринеш до основи, за да се изградиш отново.

М. Авелок

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама