Ето коя е "Световната столица на книгата" за 2023


Ето коя е "Световната столица на книгата" за 2023
Снимка: iStock

Изключително отговорната задача да насърчи и да съдейства за увеличаването на четящите хора на африканския континент си поставя Акра - главният град на Гана, който стана Световна столица на книгата за 2023 г.

Мотото на инициативата, която е под егидата на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), тази година е "Четенето свързва умовете за социална трансформация”. Градовете, определени за Световна столица на книгата, се ангажират да насърчават книгите и четенето сред всички възрастови и етнически групи в рамките на националните си граници и извън тях.

Следващите 12 месеца Акра ще се опита да покаже на целия свят, че книгите и четенето са от съществено значение за по-приобщаващо, справедливо, мирно и устойчиво общество, става ясно от разпространено съобщение. ЮНЕСКО, писатели, творци се надяват, че световната книжна столица ще насърчи грамотността и културата на четене сред младите хора не само в Гана, но и в цяла Африка, както и ще подпомогне дейността на книгоиздателите в региона.

Оригинални пожелания на Гергьовден, с които да впечатлите близките си

Това са амбициозни цели, но Акра представи план за това пред ЮНЕСКО през 2021 г., когато беше избрана да стане Световна столица на книгата тази година. Властите в Гана планират да поставят във фокуса на дейностите си маргинализирани групи с високи нива на неграмотност, включително жени, младежи, мигранти, деца, останали на улицата и хора с увреждания. С идеята да се насърчи и подобри културата на четене са планирани различни инициативи, свързани с подпомагане на учебните заведения, както и институционална подкрепа за придобиването на знания през целия живот. Планирани са мобилни библиотеки за по-лесен достъп до книги; провеждане на семинари за насърчаване на четенето и писането на различните езици, използвани в Гана; центрове за обучение и придобиване на умения, както и проекти за представяне на ганайските изкуства и култура.

Дали обаче световната книжна столица ще успее да изпълни задачите, които сама си поставя? Предстои да видим в следващите 12 месеца…

По традицията мандатът на града, избран за Световна столица на книгата, започва на 23 април, когато се отбелязва Световният ден на книгата и авторското право. Акра прие титлата от предшественика си през 2022 г. - град Гуадалахара в Мексико.

Директорката на ЮНЕСКО Одре Азуле даде старт на инициативата в Акра заедно с президента на Гана Нана Аддо Данква Акуфо-Адо. Тя обясни, цитирана от местни медии, че изборът на града е и призив за действия в подкрепа на литературата, писателите, четенето, както и за премахване на пречките пред достъпа до книги. Азуле подчерта, че е много важно в Гана, както и в цяла Африка, населението активно да чете. "Книгите и четенето са от съществено значение за всички нас като източник на информация, въпроси и емоции, за да се сближим със света", заяви ръководителката на ЮНЕСКО. Одре Азуле е на мнение, че културата на четене е богатство, което трябва да се насърчава, популяризира и подкрепя във всички етапи на човешкия живот.

Пример на ганайците даде президентът Нана Аддо Данква Акуфо-Адо, който публично чете книга, посветена на Кофи Анан, генерален секретар на ООН в периода 1997 до 2006 г. Той е родом от Гана и бе сред най-видните фигури на страната до кончината си през 2018 г.

Държавният глава заяви, че обявяването на Акра за Световна столица на книгата е признание за големите стъпки, които Гана и Африка правят за развитието на книжната и творческата индустрия. Той изрази надежда, че в следващите 12 месеца ще се възроди духът на четенето.

До края на април следващата година се очаква проектите, осъществявани от Акра в рамките на инициативата под егидата на ЮНЕСКО, да окажат пряко въздействие върху поне сто хиляди деца чрез повишаване на интереса към книгите и творческите дейности, осигуряване на допълнителни учебни материали в 200 училища и обществени библиотеки.

Акра е четвъртият африкански град от 2001 г., който е избран от ЮНЕСКО за Световна столица на книгата и 23-тият от началото на провеждането на инициативата. През 2024 г. книжната столица на света ще бъде Страсбург, Франция.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Не времето, а любовта лекува всяка болка. Когато любовта е малко, просто е нужно повече време, за да събереш достатъчно...

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама