Уникални факти за целувката


Уникални факти за целувката
Снимка: iStock

Няма нищо по-хубаво от целувката – без значение дали е от любимия човек, от майка, от дете, от приятел. Тя кара хората да се усмихват. А ето и някои интересни факти, които може би не знаете:

1. Всъщност хората не сме единствените видове, които изразяваме любовта си чрез целувка. Човекоподобните маймуни също допират устните си, за да изразят вълнение, привързаност или помирение.

2. Най-ранните писмени доказателства за целувката идват от северноиндийски санскритски ведически текстове, датиращи от преди 3500 години.

Вижте още: Какво се случва с тялото, когато се целувате

3. Две трети от хората накланят главата си надясно, докато се целуват. Това няма нищо общо с десноръчеството. Все още не е установено защо.

4. Устните ни са покрити с чувствителни нервни окончания, така че дори и при съвсем леко потъркване може да предизвика приятни емоции, които ни насърчават да продължим да се целуваме.

5. Страстната целувка кара зениците ни да се разширяват – вероятно това е една от причините, поради която хората си затварят очите, докато се целуват.

6. Според различни проучвания, хората помнят повече подробности за първата си целувка, отколкото за първия сексуален опит.

Вижте още: Какъв мъж е според начина на целуване

7. Целувката насърчава производството на допамин. Допаминът, невротрансмитер, свързан с чувствата за желание и награда, се покачва, когато преживяваме нови неща, затова целувката с нов човек може да бъде толкова специална.

8. Мъжете предпочитат лигавите целувки повече от жените. При силния пол целувките могат да повишат производството на хормона окситоцин, който насърчава чувството на привързаност.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Всеки мъж сам си поставя "оценка", избирайки жената до себе си. Някой избират шестицата, други се оценяват за среден.

Камен Донев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама