Физически активните са с повече антитела след ваксинация


Физически активните са с повече антитела след ваксинация
Снимка: iStock/Guliver

Проучване, проведено през 2008 година показва, че липсата на физическа активност е довело до повече от 5 млн. случаи на преждевременна смърт.

Ново проучване показва, че трениращите хора имат 50% по-голям шанс за по-висока концентрация на антитела след ваксинация в сравнение с физически неактивните хора.

Проучването, проведено от Каледонския университет в Глазгоу, показва още, че 30-минутна тренировка, проведена 5 пъти в седмицата, намалява риска от смърт, причинена от инфекция с 37%.

Наличието и достъпността на ваксините даде надежда на хората, че идва краят на пандемията. Все още, обаче, има нарастващ брой на заболели, както и на смъртни случаи по света. Докато се опитваме да имунизираме света, най-вероятният сценарий в следващите няколко години е, че COVID-19 ще бъде като другите заразни болести, като грипа, например, и ние ще трябва постоянно да се предпазваме срещу него. Един от най-добрите начини за това е чрез редовна физическа активност.

Вече е известно, че практикуването на спорт редовно в комбинация с правилно хранене и отказване от вредни навици е един от най-ефективните начини за предпазване срещу хронични болести.

8 МИТА ЗА ХРАНЕНЕТО И ТРЕНИРОВКИТЕ

Как физическата активност пази от заболявания

Има три механизма, чрез които физическата активност предпазва от инфекциозни заболявания. Първо, предпазва от рискови фактори на остра и смъртоносна инфекция. Физически активните хора са по-малко предразположени към развитие на респираторни и сърдечно-съдови заболявания, както и на диабет. Епидемиологочни проучвания показват, че COVID-19 и други респираторни заболявания протичат по-остро при хора с придружаващи заболявания.

Редовната физическа активност намалява стреса и хроничните състояния и по този начин намалява вероятността за сериозни, застрашаващи живота заболявания. По-голямата част смъртните случай от COVID-19 и пневмония са в резултат на остри възпалителни процеси. В заключение, нашата имунна система е по-силна, ако сме физически активни.

Трябва да започнем да се движим

Физическата активност е безспорно важен фактор за справяне с пандемии и епидемии, като населението става по-трудно податливо на инфекции. Физическата активност може да бъде използвана ефективно в борбата с COVID-19, както и в дългосрочен план за справяне с тежките социални и икономически последици от пандемията.

Наблюдава се значително понижение във физическата активност по целия свят през последната година. Това е опасна тенденция, която може да допринесе за по-голяма податливост на населението към инфекциозни и хронични заболявания за кратък период от време. Липсата на навременна профилактика може да има пагубни последици и да доведе до увеличение на заболяваемостта в дългосрочен план, което от своя страна да има пагубен ефект върху социалната и икономическа обстановка.

Всяко действие е важно в борбата с тази пандемия, както и в овладяването на всяко едно инфекциозно заболяване. Сдружение БГ Бъди активен е ангажирано с темата за повишаване осведомеността и активността у хората в България вече 10 години. За интересни техни активности можете да научите повече ТУК!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

Животът е дръзко приключение или нищо.

Хелън Келър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама