Ако притежавате тези 7 качества, сте родени лидери


Ако притежавате тези 7 качества, сте родени лидери
Снимка: iStock

Лидерството не е свързано с позицията, която заемате, или с властта, която притежавате. Няма значение дали сте мениджър, главен изпълнителен директор или президент. Става дума за лидерски качества и лидерски умения, които можете да развиете във всяка роля, която поемете в живота, и в какъвто и да е контекст: дом, училище, работа или общност.

Какво е лидерство? Това е качество, което кара хората да следват, да се мотивират, да се чувстват ценени.

Добрият лидер не се определя от неговите думи, а по-скоро от неговия лидерски стил. Това е някой, който разбира колко голямо влияние има и приема предизвикателството сериозно.

Дори ако сте част от екип, е необходимо да има лидер, за да се придвижат целите на групата напред. Служителите се нуждаят от някой, когото да следват, децата имат нужда от някой, на когото да подражават, и всеки има нужда от някой, който да ръководи изпълнението на задачите.

Много хора притежават интелигентност, решителност, амбициозност и други умения като добра комуникация, планиране и делегиране, но им липсват нематериалните качества на лидерството - тоест липсват им качествата, които имат значение за хората и резултатите. Ето кои са:

1. Те са мечтатели

Някои хора са в състояние да си представят бъдещето и да нарисуват толкова завладяваща картина за другите, че те искат да се включат в пътуването. Това е лидерство, което е целенасочено, фокусирано и вдъхновяващо.

2. Те са истински

Такъв тип лидери работят с истината. Техните думи и действия съвпадат и това допринася много за създаването на надеждност и доверие. Естественото им държание ги прави симпатични в очите на другите и е по-лесно да бъдат последвани.

Вижте още: 4 навика на жените, които винаги имат достатъчно пари

3. Те са любопитни

Мъдрият лидер има отворен ум и събира факти, преди да стигне до заключения. Те слушат повече, отколкото говорят. Стремят се да разберат нещата в дълбочина. Това им позволява да реагират адекватно, намирайки най-доброто решение, като същевременно карат хората да се чувстват чути.

4. Те проявяват състрадание

Ефективните лидери знаят, че връзката с хората на емоционално ниво е единственият начин да спечелят тяхната ангажираност. За да направят това, те трябва да могат да се поставят на мястото на някой друг. Това състрадание надхвърля емпатията - това е желанието да действаме от тяхно име, за да подобрим живота им. Просто казано, добротата има значение.

Вижте още: 5 неща, които трябва да знаете за повишението на работа

5. Те са съвестни

Добросъвестността е нещо повече от вършене на внимателна, задълбочена и добра работа. Става въпрос за поемане на лична отговорност и живот според вътрешното чувство за правилно и грешно. Лидерите никога няма да спечелят, като обвиняват другите или отхвърлят морала. Всъщност изследвания показват, че добросъвестността е дори по-голям предсказател за успех от интелигентността.

6. Те проявяват смелост

Когато един лидер демонстрира смелост, той показва, че е оптимист, изправяйки се пред пречки. Има елемент на поемане на риск, но не и на безразсъдство. Те не спират, когато нещата станат трудни. Събират войските и призовават смелите!

7. Те са скромни

От всички тези черти смирението е най-важното и рядко срещано. Лидерите, които го въплъщават, стават уязвими пред хората си, признават грешките си и се учат от тях. Те са в състояние да сдържат егото си и да мислят от гледна точка на "ние".

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Кариера


Реклама

Мъжете може да са открили огъня, но жените са открили как да си играят с него.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама