Ако притежавате тези 7 качества, сте родени лидери


Ако притежавате тези 7 качества, сте родени лидери
Снимка: iStock

Лидерството не е свързано с позицията, която заемате, или с властта, която притежавате. Няма значение дали сте мениджър, главен изпълнителен директор или президент. Става дума за лидерски качества и лидерски умения, които можете да развиете във всяка роля, която поемете в живота, и в какъвто и да е контекст: дом, училище, работа или общност.

Какво е лидерство? Това е качество, което кара хората да следват, да се мотивират, да се чувстват ценени.

Добрият лидер не се определя от неговите думи, а по-скоро от неговия лидерски стил. Това е някой, който разбира колко голямо влияние има и приема предизвикателството сериозно.

Дори ако сте част от екип, е необходимо да има лидер, за да се придвижат целите на групата напред. Служителите се нуждаят от някой, когото да следват, децата имат нужда от някой, на когото да подражават, и всеки има нужда от някой, който да ръководи изпълнението на задачите.

Много хора притежават интелигентност, решителност, амбициозност и други умения като добра комуникация, планиране и делегиране, но им липсват нематериалните качества на лидерството - тоест липсват им качествата, които имат значение за хората и резултатите. Ето кои са:

1. Те са мечтатели

Някои хора са в състояние да си представят бъдещето и да нарисуват толкова завладяваща картина за другите, че те искат да се включат в пътуването. Това е лидерство, което е целенасочено, фокусирано и вдъхновяващо.

2. Те са истински

Такъв тип лидери работят с истината. Техните думи и действия съвпадат и това допринася много за създаването на надеждност и доверие. Естественото им държание ги прави симпатични в очите на другите и е по-лесно да бъдат последвани.

Вижте още: 4 навика на жените, които винаги имат достатъчно пари

3. Те са любопитни

Мъдрият лидер има отворен ум и събира факти, преди да стигне до заключения. Те слушат повече, отколкото говорят. Стремят се да разберат нещата в дълбочина. Това им позволява да реагират адекватно, намирайки най-доброто решение, като същевременно карат хората да се чувстват чути.

4. Те проявяват състрадание

Ефективните лидери знаят, че връзката с хората на емоционално ниво е единственият начин да спечелят тяхната ангажираност. За да направят това, те трябва да могат да се поставят на мястото на някой друг. Това състрадание надхвърля емпатията - това е желанието да действаме от тяхно име, за да подобрим живота им. Просто казано, добротата има значение.

Вижте още: 5 неща, които трябва да знаете за повишението на работа

5. Те са съвестни

Добросъвестността е нещо повече от вършене на внимателна, задълбочена и добра работа. Става въпрос за поемане на лична отговорност и живот според вътрешното чувство за правилно и грешно. Лидерите никога няма да спечелят, като обвиняват другите или отхвърлят морала. Всъщност изследвания показват, че добросъвестността е дори по-голям предсказател за успех от интелигентността.

6. Те проявяват смелост

Когато един лидер демонстрира смелост, той показва, че е оптимист, изправяйки се пред пречки. Има елемент на поемане на риск, но не и на безразсъдство. Те не спират, когато нещата станат трудни. Събират войските и призовават смелите!

7. Те са скромни

От всички тези черти смирението е най-важното и рядко срещано. Лидерите, които го въплъщават, стават уязвими пред хората си, признават грешките си и се учат от тях. Те са в състояние да сдържат егото си и да мислят от гледна точка на "ние".

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Кариера


Реклама

Достатъчно е да погледнете през очите на Любовта, за да видите красотата навсякъде.

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама