5 жени, които са били забележителни новаторки


5 жени, които са били забележителни новаторки
Снимка: Getty

Наистина е важно да си на точното място в точното време. Напълно възможно е обаче жените, които ще ви представим днес, да са дали началото на тази фраза. Всички те, със своите прогресивни възгледи, са изпреварили времето, в което са се родили.Те са достойни да бъдат пример за подражание, защото са били достатъчно смели да следват целите и мечтите си.

Агнодиса

През 4 век пр.н.е. в Гърция не е имало лекарки. И така, какво е трябвало да направи младата Агнодика, за да стане лекар? Тя отишла в Египет, за да получи образование. И когато се върнала в Атина, станала лекар, но трябвало да се маскира като мъж. Когато хората разбрали истината, била изправена на съд. За щастие, нейните доволни пациенти я защитили и това дало право на други гръцки жени да бъдат лекари.

Урака от Леон

Урака била наречена Дръзката кралица и определено имало причина за това. Когато загубила първия си съпруг, Урака се омъжила отново. Вторият ѝ съпруг бил братовчед ѝ Алфонсо и бракът не бил особено успешен, защото той често ѝ посягал. Урака го напуснала, а Алфонсо се върнал в дома си в Арагон, за да започне война срещу собствената си съпруга. За щастие, кръвната им линия ги предпазила от големи проблеми и те успели официално да анулират брака. Кралицата никога повече не се омъжила и управлява страната сама до края на живота си. Този пример позволил на други жени да останат на власт без ничия помощ.

Ан Болейн

Ан Болейн е втората и вероятно най-известна от всички 6 съпруги на Хенри VIII. Нейната история, изтъкана от политически игри и лични трагедии, е привлякла вниманието на много поколения кинематографисти. Ан не искала да се омъжва, когато Хенри проявил интерес към нея. Тя го отхвърлила няколко пъти и той почти се отказал, но в крайна сметка се развел и се оженил за Ан. Ан никога не успяла да роди принц и е обвинена в магия и предателство. Екзекуцията ѝ била единственото възможно наказание за тези неща през Средновековието.

Емили дю Шатле

Тази дама обичала да танцува, да свири на клавесин и да участва в любителски театър. Със страст превеждала произведенията на Нютон, защото била влюбена във физиката, философията и математиката. Да, благодарение на Емили французите разбрали за гравитацията. Освен това, Емили била половинката на Волтер.

Екатерина Велика

Историята на Екатерина Велика има толкова много аспекти, че дори не знаем откъде да започнем. Това е живот, пълен с романтични интереси и бунтове. Историческа драма за началото на феминизма в Руската империя.

През 1764 г. Екатерина Велика основала Смолния институт за момичета. Около 200 момичета на възраст от 6 до 18 години получили цялостно образование в института. Образованието траело 12 години и момичетата рядко виждали родителите си. Защо? За да се даде нов културен стандарт на епохата и да се предадат ценности на следващите поколения жени.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Не приемайте себе си твърде сериозно. Знайте кога да се присмеете на себе си.

Холи Бери

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама