Да презаредим живота си в движение


Да презаредим живота си в движение
Снимка: iWoman.bg

За огнената ми, творческа натура и хората, които ме познават, не е изненада, че балансирано разпределям времето и енергията си между ангажиментите си за международна фармацевтична компания и преподаването на йога.

В дългогодишната ми експертиза в йога съм предавала знание и опит както на последователите си, така и на студенти и курсисти в специалност “Йога” към НСА. В сферата на фармацевтичната индустрия се подвизавам отдавна, сменяйки професионалното си амплоа през годините имам безценен опит, който с радост и вдъхновение споделям.

Ежедневието ми е изключително динамично, балансирам между няколко различни области на дейност – от подкрепата ми в осъществяването на проекти във фармацевтичната сфера и достигането им до масовия потребител на българския пазар през грижата за емоционалният и духовен свят на всички посещаващи часовете ми, които намират вдъхновение и спокойствие в енергията, която предавам.

Участвам в проекти, свързани с обучения на студенти и преподаватели. Създавам съдържание за медии, обичам да се рея в небесната шир с парапланер, обожавам тренировките си във фитнеса и Kangoo Jumps, напоследък съм силно привлечена и от звукотерапията. Старая се да отдавам голяма част от малкото свободно време на приятелите и семейството си. Ценен ми е всеки миг прекаран със сина ми, който преминава през съдбовните си трансформации от тийнейджър в зрял индивид и с двете ангелчета, на които от скоро имам честта да бъда леля.

Този наситен график изисква сериозно планиране и подреждане на ангажираността по приоритети. Всичко е преценено и съобразено, за да може да се съвмести и реализира качествено. За деен човек като мен е изключително важно умението да мога да оттегля себе си от матрицата на деня, разпределен по часове за срещи, задачи, преподаване и семейство.

Предизвикателства от този род срещат все повече хора, завладени от енергията на новото време. Моят ключ, моята панацея за премахване на стрес и детоксикация на ума, е движението. Чрез движението презареждам всички системи, възстановявам енергийния поток, извеждам ненужното за тялото и ума навън.

Заседналият начин на живот, сковаността и обездвижването на физическо ниво се отразяват върху възможността ни да мислим, реагираме и взимаме адекватни решения. Нашият организъм не е пригоден да съществува дълго време в стрес, без да възстанови баланса си.

Физическото тяло и умът не са отделни системи, въпреки че сме склонни да мислим и действаме все едно са. Грубото проявление на ума е тялото, а финото проявление на тялото е умът. Различните техники за движение ги обединяват и хармонизират.

Тялото е инструментът за приемане на света, в който човек живее. То пряко отразява мирогледа, намеренията, мислите и целия ни вътрешен свят. Всяка част от тялото е своеобразен център, обединяващ ума и подсъзнанието - изразена мисъл, усещане, маниер или състояние.

Движението е жизнено важно за мен. Много често енергията ни се блокира следствие на неправилна стойка на тялото, психологически или емоционални проблеми, небалансиран начин на живот. Редовното прилагане на йога позите в програмата ни може да премахне енергийните блокажи от тялото, да предотврати появата на нови и да помогне на свободното протичане на енергията в тялото и ума. Така, чрез балансиране на потока на енергия се подобрява здравословното състояние на човек на всички нива.

Денят ми започва с движение. Преди да е стартирала работната ми програма, отивам в залата по йога. Прекрасно е да посрещнеш денят си с усмивка в компанията на позитивни и енергични хора. Това води до пристрастяване, свикнеш ли да стартираш графика си по този начин, започва да ти липсва, ако пропуснеш.

Сред промените, които се наложиха заради пандемията, доста инструктори като мен започнаха да осъществяват онлайн връзки и да провеждат хибридни занимания. Благодарение на напредналите технологии имаме чудесна алтернатива на физическото присъствие в залата.

Разчитам на най-добрата техника*, която да предава максимално емоцията на случващото се в практиката по йога.

Към момента водя часове по Въздушна йога в студио Дивали, София. Въздушна йога е концепция, която вече от доста години прилагам в ежедневието си. Тя е моят начин за справяне с напрежението, умората, стреса. Въздушна йога е относително нова система, основаваща се на една от най- древните науки за живота - йога, вплитаща в себе си физическо, ментално и духовно усъвършенстване в търсене на единение с цялото. Практиката по въздушна йога е съставена от елементи на класическа йога ( дихателни техники, физически движения, концентрация, релаксация) и акробатика изпълнени с подкрепата на т. нар. люлка/хамак.

Наблюденията, както от личната ми практика, така и от хората, които практикуват заедно с мен, е развиване и поддържане на издръжливост, гъвкавост, сила и баланс във всички системи на тялото. Многобройни са ползите от йога, когато се практикува редовно. След часовете хората са спокойни и релаксирани.

След сутрешната тренировка се заемам със задачите в офиса. Там енергията и средата са коренно различни, пълен противовес на йога практиката.

Рационалното мислене, стратегическите, бизнес похвати и тип поведение доминират тук. Концентрацията в йога заниманията е насочена повече към вътрешният ни свят и сетивност, докато в паралелната бизнес реалност тя е обърната навън, към заобикалящата ни среда.

Тялото ни е стегнато, седящо пред монитора на устройството*, с което работим, движенията минимални, умът работи използвайки голям капацитет от ресурсите ни, това води до бързо изхабяване и често до прегаряне на системата ни, ако не я поддържаме и захранваме с качествено гориво.

А има ли по-качествено захранване от това, което ни дава движението?! То поддържа виталността ни. Подобрява здравето ни чрез всички физиологични процеси, хармонизира психо-емоционалното ни състояние и от позицията на професионалният си опит бих казала подобрява качеството ни на живот.

Моето движение се асоциира с летене, въздушна/летяща йога ми дава освобождаване или свобода на движението, на мисълта, на духа, позволява ми смело да експериментирам и предизвиквам тялото и ума си.

За моя радост съумях да пренеса част от гъвкавостта на йога в офиса дори само чрез съзнателен избор на техниката*, с която работя.

С настъпването на края на работния ден все още потопена в забързаният ритъм на офисния живот, бързам и за втората си йога практика за деня. Прекрачвам залата, тръпнеща да започна общуване на съвсем различно, енергийно ниво. Колегите от студиото обичат да се шегуват с мен, че след края на практика вече съм себе си - притихнала, блага и добра…

Благодарна съм за направените избори в живота си, защото ми позволяват да бъда в златната среда и да имам широк поглед върху всички аспекти на живота. Както хората от бизнес средите прегряват и изхабяват енергията си бързо, така тези, отдавайки се само на практиката си в йога, често губят реална преценка за света, в който живеят.

Ценен е именно балансът и знанието да пренесеш мъдростта на йога, предавана през вековете в днешния модерен свят за едно по-добро и прогресиращо човечество.

За връзка за тренировки с Мария може да и пишете на facebook.com/maria.ilieva.92

Таблетът Lenovo Yoga Tab 13 има чудесен 13-инчов touchscreen дисплей с резолюция 2160 x 1350 пиксела и 196 PPI пикселна гъстота. Устройството поддържа Dolby Atmos® аудио и разполага с четири вградени JBL високоговорителя в базата си. Това означава, че той е чудесен за качествено слушане на музика и има достатъчно мощен звук, за да го използвате за озвучаване на вашите тренировки, йога или медитация. Вградената стойка на таблета го прави еднакво удобен за употреба на кухненския плот, в скута ви, на нощното шкафче или на която и да е подходяща равна повърхност.

Всичко това, в комбинация с големия (за таблет) дисплей, превръщат Lenovo Yoga Tab 13 в идеално средство за гледане на филми, слушане на музика, четене на книги, разглеждане на фотографии, стриймване на любимия сериал на дивана, както и всичко друго, което бихте поискали от едни таблет в свободното си време.

В хардуерно отношение Lenovo Yoga Tab 13 е добре подплатен. Той работи с 8-ядрения мобилен чипсет Qualcomm Snapdragon 870, разполага с 8GB RAM и 128GB място за съхранение. Тези отбрани полупроводникови технологии осигуряват гладка работа с всички впечатляващи мултимедийни възможности на таблета. Капацитетът на батерията също е приятна изненада. Наличните 10000mAh (милиамперчаса) например осигуряват цял ден стрийминг. В комплекта има и бързо 30W зарядно устройство.

Накратко, Lenovo Yoga Tab 13 е един от най-добрите таблети за забавления на пазара. Той има възможностите на малък лаптоп, но и всички предимства на качествен мултимедиен таблет.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

"Не мога" не е решение.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама