Ето как: По-добри решения, по-малко съжаления


Ето как: По-добри решения, по-малко съжаления
Снимка: iStock

Ако ви е трудно да взимате решения, постоянно се двоумите и впоследствие се разкайвате за решението си, тази статия е за вас. В нея ви даваме няколко съвета как да правите по-добри решения и по-малко да съжалявате.

1. Фокусирайте се върху дългосрочните последствия

Преди да вземете решение, помислете как то ще се отрази на живота ви в дългосрочен план, а не само в непосредствения момент. Запитайте се: Ще бъде ли това решение в съответствие с моите ценности и цели?

2. Обмислете въздействието върху другите

Не вземайте решения във вакуум. Помислете как вашият избор може да повлияе на хората около вас, както положително, така и отрицателно. Запитайте се: Как това решение ще се отрази на моето семейство, приятели и колеги?

Вижте още: Тайните на психологията: Как бързо и правилно да вземете решение?

3. Търсете различни гледни точки

Не се страхувайте да получите съвет от други, особено от тези, които имат опит в областта, за която сте изправени пред решение. Запитайте се: С кого мога да говоря, който е бил в подобна ситуация?

4. Не се страхувайте да кажете "не"

Добре е да отхвърлите възможности, ако не ви се струват подходящи. Доверете се на инстинкта си и не се подлагайте на натиск да вземете решение, което не ви харесва. Запитайте се: Правилно ли е това решение в сърцето ми?

Вижте още: Идва момент в живота, когато трябва да вземете решенията си САМИ

5. Бъдете готови да се учите от грешките си

Всеки прави грешки, но важното е да се поучиш от тях и да продължиш напред. Запитайте се: Какво мога да науча от този опит, за да вземам по-добри решения в бъдеще?

6. Не позволявайте на страха да ви пречи

Страхът може да бъде мощен мотиватор, но също така може да ви попречи да поемате рискове и да преследвате мечтите си. Запитайте се: От какво се страхувам? Рационален ли е този страх?

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама