Какво ни пречи да постигнем целите си


Какво ни пречи да постигнем целите си
Снимка: iStock

"Виждам целта, вярвам в себе си, не забелязвам препятствията" – Само ако всичко в живота беше същото като в известния филм ... Уви, на практика нещата често се свеждат само до първата стъпка: виждаме целта, но сякаш не можем да тръгнем по правилния път, за да я постигнем. Защо това се случва и как да го промените?

Мнозина прехвърлят отговорността за решаването на своите житейски задачи и за последствията от техния избор върху другите. Това е състояние на ума, когато „нищо не зависи от нас“. И ако нищо не зависи от вас, тогава защо да правите нещо?

Ако ви е писнало да живеете както преди, постоянно да гледате на другите, ако искате да погледнете с увереност в бъдещето, започнете днес, точно сега. Повярвайте, работете и постигнете целите си!

1. Вземете отговорността за живота си в свои ръце

Помислете защо ви е удобно да сте в сегашното си положение. Защо е изгодно да не се постигнат поставените цели и да не се подобри настоящата ситуация? И когато все пак постигнете целите си - къде ще бъдете, какво ще почувствате? Защо имате нужда от това? Отговорете на тези въпроси възможно най-честно. Когато видите "двойното дъно" на ситуацията, ще спечелите свобода и ще разберете колко силно искате нещо.

2. Не бъдете мързеливи, започнете да действате

Изглежда лесно да се каже, но и лесно да се направи, ако имате правилната мотивация. Когато съзнателно вземете решение и искате нещо не само с главата, но и със сърцето и душата си, получавате мощен импулс за действие. В психологията такова състояние - почтеност и искреност пред себе си - се нарича конгруентно. Можете да черпите огромен ресурс от него, благодарение на него можете да изкачите всякакви планини.

КАК ДА ПРЕВЪРНЕТЕ ВАШИТЕ НАЙ-ГОЛЕМИ ЖЕЛАНИЯ В РЕАЛНОСТ

3. Научете се да използвате страха си

Страхът е нашата защитна реакция и всеки, дори и най-успешният и целенасочен човек, го изпитва. Благодарение на страха мислим за последствията и рисковете, по-рязко усещаме реалността на случващото се - но само ако не му позволим да ни контролира. Погледнете на ситуацията от различни ъгли.

Да предположим, че се страхувате да не направите грешка. Спомнете си коя грешка някога ви е управлявала. След толкова години все още ли ви се струва толкова страшно и необратимо? Как бихте поправили тази ситуация сега? Към кого бихте се обърнали за помощ? Направете го във вашето въображение. Почувствайте как тялото сякаш се освобождава от страха. Благодарете му, че толкова дълго ви защитава и предпазва от грешки. Тази проста, но много ефективна техника ви позволява да изпитате невероятно облекчение. И най-важното е, че можете да го изпълнявате по всяко време и колкото пъти искате.

И накрая, не забравяйте да се радвате дори на малките успехи и стъпки към вашата цел. Радвайки се на малкото, ще бъдете изпълнени с увереност и смелост.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Не избирай този, когото светът смята за красив. Избери този, който прави света ти красив.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама