Най-прекрасният източник на духовна проницателност – това е добротата!


Най-прекрасният източник на духовна проницателност – това е добротата!
Снимка: iStock/Guliver

Бъдете добри- това е прекрасно!

Заедно с правилното хранене и упражнения, топлината и грижите могат да донесат на вашето здраве много повече ползи от която и да е популярна програма за детоксикация или „лечебни кристали“. И това е страхотна новина, особено в забързано нашето време на стрес и депресия.

Всъщност, както показват резултатите от скорошно проучване, добротата не само ви прави по-щастливи и по-здрави, но и може да удължи живота ви.

Въпреки че резултатите от проучване на университета в Северна Каролина в Chapel Hill са предварителни, считаме за подходящо да говорим за заключенията, достигнати от учените. В крайна сметка прегръдките, учтивостта и добронамереността нямат неприятни странични ефекти.

И резултатите от изследването са невероятни. Учените събраха около 150 доброволци на средна възраст и след това ги разделиха на три групи. Първата група се занимава с медитация на вниманието в продължение на 6 седмици, която включва седмични часови съвместни упражнения и ежедневна 20-минутна практика у дома. Втората група се занимава с медитация на любяща доброта, насърчаваща да отворите сърцето си за други хора, а третата действа като контролна група.

В началото и в края на експеримента беше измерена дължината на техните теломери за всички участници. Теломерите са малки капачки в краищата на хромозомите, които предпазват човешката ДНК от износване. С течение на времето те стават по-къси и тънки, което е индикатор за стареенето на тялото. Колкото по-бавно се износват теломерите, толкова по-дълго живеете.

Въпреки че във всяка от трите групи в края на 12-седмичния тест, дължината на теломерите беше по-къса, отколкото в началото, във втората група загубите бяха най-малки. Представителите на контролната група показаха най-голяма амортизация, а участниците в първата група (медитация на осъзнаването) заеха своето място в средата. Медитацията за любезна милост в продължение на 6 седмици помогна малко да се забави процеса на стареене.

НИКОГА НЕ КАЗВАЙТЕ НИКОГА

Това беше малко и кратко проучване, но със сигурност показва, че има връзка между добротата, доброто здраве и съответно по-дългата продължителност на живота.

Няколко проучвания показват, че самотата убива хората по същия начин като пушенето на 10 цигари на ден (и това не е преувеличение). Липсата на доброта и връзки с други хора може буквално да ни убие.

Добротата не само прави живота по-приятен, но и физически защитава човешкото тяло от вредното въздействие на стреса и времето. Ето защо, ако искате да забавите стареенето в момента, съветваме ви просто да сте малко по-добри и да се заобиколите с онези, които също са мили към вас.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама