Отворено писмо до всички жертви на домашно насилие


Отворено писмо до всички жертви на домашно насилие
Снимка: iStock/Guliver

Знаем, че е трудно. Знаем, че понякога се чувствате сякаш не можете да преживеете и още един ден, но можете. Знаем, че понякога се чувствате разбити, използвани и забравени. Имате чувството, че не можете да оцелеете, а нямате и желание... Знаете че не можете да останете, но тръгването изглежда невъзможно. Защо вие сте наказани, когато той е чудовище?

Сигурно той ви е накарал да повярвате, че сте безполезни, необичани и че никой друг никога няма да ви иска. Той ви е лишил от вашата независимост, така че вече имате чувството, че не можете да взимате решения и да се грижите за себе си и семейството си без него.

Вижте още: До момичето, което се бори, това е за теб

Може да е разбил не само духа ви, но и тялото ви. Той ви е наранил по невъобразими начини както с юмруци, така и с думи. Често нямате представа какво сте направили, за да заслужите неговия гняв и наказания. Истината е, че не сте го заслужили, въпреки че той ще ви убеди в обратното.

Сигурно сте свикнали да ходите по яйчени черупки. Живеете в страх, че и най-малкото нещо може да го разстрои. Толкова е странно как дребни неща го провокират да изпадне в пристъпи на ярост. Ще свикнете да живеете в постоянно състояние на страх, защото колкото и да се опитвате, никога не можете да предвидите реакцията му.

Вероятно животът ви всъщност не е ваш. Всяко ваше движение се контролира от него - с кого можете да бъдете приятели, къде можете да отидете, в какви дейности можете да участвате, какво носите, как харчите парите си – всеки аспект от живота ви се контролира от него. Вероятно вече не знаете какво е усещането за свобода. Забравили си на какво се радвате в живота. Когато намерите нещо, което ви харесва, той го унищожава.

Може би живеете в страх от неговите заплахи. Той е заплашвал да нарани вас, вашите деца, любими хора или домашни любимци. Научихте, че нищо не е безопасно и е най-добре просто да го поддържате ако не щастлив, то поне спокоен.

Можете да се справите! Просто трябва да протегнете ръка. Ако смятате, че животът ви може да е в опасност, моля, вземете това решение.

Понякога ще си тръгвате и връщате. Хората ще ви съдят, но моля ви, не съдете себе си. Проучванията показват, че на жените често са нужни 7 пъти, за да напуснат насилника си завинаги.

Вижте още: 8 стъпки, за да станете по-уверени в себе си

Ще се сблъскате с трудности и на моменти ще искате да се върнете към познатото. Понякога просто не можете безопасно да си тръгнете и да останете скрити. Друг път в живота ви може да се случва нещо, от което не сте готови да се откажете (образование, нова добре платена работа и т.н.). Разбира се, идеалното е да си тръгнете и никога да не се връщате, но ако се върнете, моля, не забравяйте, че това е доста често срещано явление.

Вашият партньор вероятно има много добри качества, както и лоши. Не си мислете, че не трябва да скърбите за загубата му. Освен това си дайте време да се приспособите към това да сте сами, защото това е огромна и страшна промяна.

Не забравяйте, че животът ви е по-важен от всичко друго. Разбираме колко е трудно да повярвате, когато се погледнете в огледалото и се чувствате безполезни, но животът ви има значение. Направете каквото трябва, за да се предпазите и потърсете помощ.

Дайте си време и си позволете да обработите всичко. Имате нужда от време, за да се излекувате и да се адаптирате. Достигнете до другите. Няма от какво да се срамувате, затова не позволявайте срамът и страхът да ви разделят от светлата страна на света. Той ви чака, само се протегнете...

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Иска се много доверие, за да споделиш недостатъците си с приятел. Иска се обаче много повече, за да споделиш неговите.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама