Способността да обичате себе си е началото на едно приключение, траещо цял живот


Способността да обичате себе си е началото на едно приключение, траещо цял живот
Снимка: iStock

Самолюбието е част от най-важния процес в живота на човек, което му позволява да се научи да обича истински и другите хора. Този процес продължава през целия ни живот, а пътят е обсипан с различни видове събития, с които постоянно се сблъскваме. Разочарованията, допуснатите грешки, неизпълнените цели, раздяла, депресия... Списъкът с трудности, пред които сме изправени, е безкраен. И ние, за жалост, им позволяваме да повлияят на представата ни за собствената ни стойност.

Какво определя стойността на човек?

Стойността ни не зависи от нашите постижения. По-скоро е свързана с подхода, който използваме на всеки етап от живота си, чиято крайна цел е безусловната любов към самите нас.

Много е трудно да дадем на някого нещо, което ние нямаме, и още по-трудно да обичаме някого, ако не сме в състояние да обичаме себе си. Може да ви се струва, че обичате други хора, но в крайна сметка често ставате жертва на техните манипулации, искания и емоционални изнудвания.

Ако не знаете как да обичате себе си без никакви условия, тогава неизбежно ще търсите такава любов някъде навън, сред хората около вас, което само ще ви направи обект на осъждане. Тази зависимост може дори да накара човек да моли за любов, да поиска внимание и дори да доведе до крайни действия, които ще помогнат да получите внимание и грижа от другите.

За да определите дали вашето самолюбие е безусловно, попитайте се дали то зависи от външната преценка.

КРИТИКАТА РАЗРУШАВА ВЪТРЕШНИЯ ДУХ, А ПОХВАЛАТА ГО УКРЕПВА

Научете се да се грижите за себе си!

В нашата култура самолюбието често се свързва с егоизма. Но това убеждение е коренно погрешно, като се има предвид, че способността да обичаш други хора започва със самолюбието, като по този начин се формира всеобщата любов и любовта към човечеството като цяло.

Степента на нашата грижа в голяма степен зависи от начина, по който другите ни възприемат, както и от състоянието на ума ни. Ако човек не се грижи за себе си, това може да се оцени като неговата неспособност да задоволи собствените си нужди.

"Да се ​​грижиш за себе си означава винаги да помниш собствените си нужди. Слушайте ги. Признайте, че съществувате и заемате определено място в този свят и че имате право на просперитет и благополучие в която и да е от областите на вашия живот."

Фина Санз

Помнете, че без любов не е възможно развитие, ала тази любов трябва да бъде безусловна. Обичайте се безусловно и не искайте нищо в замяна. Ще получите много повече, просто не се превръщайте в просяк. Бъди владетел на любовта си.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Иска се много доверие, за да споделиш недостатъците си с приятел. Иска се обаче много повече, за да споделиш неговите.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама