Надя Мурад: Момичето, избягало от сексуално робство


Надя Мурад: Момичето, избягало от сексуално робство
Снимка: Getty Images

Надя Мурад е родена през 1993 година в село Кочо, община Синжар в Ирак. Тя е израснала в малкото селце, населено предимно от фермери и овчари, и заедно със своите братя, сестри и родители е живяла спокоен живот сред язидската общност (кюрдско племе). Мечтите на Надя също били прости, но щастливи - да стане учител по история или да отвори собствен салон за красота. Но на 15 август 2014 година, когато Надя е само на 21 години, този спокоен и мирен живот приключва.

Екстремистите от „Ислямска държава” избиват хората от нейното село, екзекутирайки мъже, които отказват да приемат исляма, и жени, твърде стари, за да станат секс-робини. Шестима от братята на Надя са убити, майка ѝ също. Телата им - в масови гробове. Надя е отвлечена в Мосул и принудена, заедно с хиляди други язидки, да участва в търговията с роби на ИДИЛ.

ЖЕНАТА, КОЯТО ЖИВЕЕ В НАЙ-СТУДЕНАТА ТОЧКА НА СВЕТА

Надя е държана в плен в продължение на месеци и многократно е била изнасилвана и бита. Първият ѝ опит за бягство е довел до групово изнасилване като наказание и тогава тя решила, че няма смисъл да се опитва отново. Докато не открила отключена врата и не избягала. Намерила своята защита в мюсюлманско семейство, което не е свързано с ИДИЛ. Синът на въпросните миряни рискувал живота си, за да ѝ помогне да избяга на територия, контролирана от кюрдите.

През 2015 година Мурад заминава за Германия като част от програма за бежанци, оцелели от ИДИЛ. През декември същата година тя била помолена да говори пред Съвета за сигурност на ООН относно трафика на хора - изява, която я вкарва под светлините на прожекторите и предизвика редица покани за интервюта. Нейните думи не само насочват вниманието към продължаващите страдания на общността на язидите и към ужасите на ИДИЛ, но и към факта, че сексуалното насилие като оръжие за война далеч не е уникално и рядко срещано.

През 2016 ООН назначава Надя като посланик на добра воля. Тя пише мемоари - „Последното момиче: Моята история на плен и моята борба срещу Ислямска държава“ и основава „Инициативата на Надя” - организация, която се застъпва за правата на жените и помага за възстановяването на малцинствените общности, изправени пред криза.

Надя Мурад е правозащитник и носител на Нобелова награда за мир. Тя е носителка и на наградата „Вацлав Хавел“ за правата на човека и наградата „Сахаров“. Заедно с Yazda, организация за правата на язидите, работи за изправянето на Ислямска държава пред Международния наказателен съд по обвинения в геноцид и престъпления срещу човечеството.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама