Одри Мънсън: Първият супермодел, който тъне в забрава


Одри Мънсън: Първият супермодел, който тъне в забрава
Снимка: Instagram

Марлен Дитрих, Вивиан Лий, Коко Шанел - познаваме тези жени като иконите на 20-ти век и ги помним и до днес. Но всъщност преди тях има жена, която се смята за „Първият супермодел в Америка“. Въпреки огромния успех, на който тя се радва в началото на миналия век, много от нас все още не знаят нейното име.

Одри Мънсън е родена през 1891 година. Родителите ѝ се развеждат, когато тя е малка и след това с майка ѝ се преместват в Ню Йорк. Когато е на 15 и се разхожда по Бродуей, един мъж я забеляза. Той пита Одри дали е модел и дали може да я снима. Оказва се, че това е известният фотограф Феликс Бенедикт. По-късно той я запознава и с приятелите си в света на изкуството, сред които има много скулптори.

КАРЕС КРОСБИ: СЪЗДАТЕЛКАТА НА СУТИЕНА

Майката на Одри също забелязва колко красива е дъщеря ѝ и какъв потенциал има и започва да я тласка към театъра. През 1908 година Мънсън дебютира на сцената като член на Dancin’ Dolls на Джералд Хамптън в увеселителен парк Rocky Point.

Одри позира за много скулптури и граждански паметници в Ню Йорк. Тъй като в мегаполиса са разположени по-голямата част от тези произведения на изкуството, тя е наречена „Мис Манхатън“. По това време Одри се смята за идеал на женската красота. Тя става известна със своите „гръцки“ пропорции и хората дори я наричат „Американската Венера“.

През 1915 година Мънсън започва кариерата си като актриса. Участва в 4 филма: „Вдъхновение“, „Чистота“, „Момиче на мечтите“ и „Безгрижни молци“. Някои хора дори я виждат като прото-феминистка. Тя отказва да носи корсети и високи токчета, заявявайки, че дамските дрехи трябва да бъдат практични и естествени.

Една от причините Мънсън да стане толкова успешна в онези времена е нейната работна етика. Не се притеснява да посещава различни студия, търсейки работа, вместо да чака някой да я потърси нея. Освен това, никога не „надува” заплащането си, без значение колко е популярна.

Обществен скандал оказва негативно влияние върху кариерата ѝ. Времената също се променят, а с тях се променят и идеалите за красота. В резултат на това Одри започва работа като сервитьорка и разчита на финансовата подкрепа от майка си, която продава кухненски съдове от врата до врата. Всичко това се отразява негативно на психичното здраве на красавицата и майка ѝ я настанява в лудница. По това време тя е само на 40 години и прекарва остатъка от живота си там, докато не почива на 104-годишна възраст през 1996 година.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Мъжете може да са открили огъня, но жените са открили как да си играят с него.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама