Ето как лесно да си направите вкусен пилешки бульон


Ето как лесно да си направите вкусен пилешки бульон
Снимка: iStock/Guliver

Когато мислите да добавите пилешки бульон към дадено ястие, вероятно си представяте малко пакетче бульон от фолио, което се натрошава в малко вода или пък лъжица от малък буркан с концентрат. Разбира се, има и друг начин за приготвяне на бульон, който е лесен, икономичен и екологичен.

Може би се чудите как правенето на собствен бульон е екологично. Помага ви да намалите хранителните си отпадъци, като използвате това, което иначе бихте изхвърлили. Ако го направите по начина, по който го правят много ресторанти, няма нужда да нарязвате цял куп зеленчуци в тенджерата. Просто в продължение на седмица събирайте вашите зеленчукови отпадъци и обелки в подходящ контейнер във фризера, за да подготвите бульона. Стъбла от билки, листа и корен от целина, обелки от лук, люспи от чесън и стърготини от моркови са идеални за добавяне към вашия пилешки бульон.

Сега, след като знаете какво да сложите в тенджерата си, време е да преминете към основното. Вземете своя контейнер със замразени зеленчуци и пилешките части, които смятате да използвате - крилца, вътрешности или воденички. След това ги поставете в мултикукър или в тенджера на котлона. След като заври, намалете котлона на слаб огън и покрийте. Добавете две капки ябълков или бял винен оцет, след като бульонът заври, за да се освободи пълната хранителна сила на пилешките кости. Периодично може да се наложи да добавите вода.

Оставете да къкри цял ден. Когато е готово или ви е писнало да чакате (вероятно отново е готово), прекарайте течността през фина мрежеста цедка и воала! Пресният бульон може да се съхранява до три дни в хладилника или във фризера.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама