8 причини, поради които всяка жена трябва да опита пилатес


8 причини, поради които всяка жена трябва да опита пилатес
Снимка: iStock

Когато става въпрос за пилатес, повечето жени са или големи ентусиасти, или никога не са стъпвали в залата за пилатес. От последните ли сте? Има тонове от проучвания за ползите от тези упражнения, които ще ви накарат да промените мнението си. 

1. Укрепване на коремните мускули

Пилатесът атакува ядрото (или още енергийната централа - мускулите на торса), като никои други упражнения. Всъщност, според изследване на Medicine & Science in Sports & Exercise, след завършване на 36-седмичен пилатес курс от жени се наблюдава заздравяване на rectus abdominis (или мускулът, който е отговорен за т.н. плочки) със средно 21%, като в същото време се елиминира мускулен дисбаланс между лявата и дясна част на коремните мускули на ядрото.

2. Може да облекчи болката в гърба

По-силно ядро е равно на по-здрав гръб. Според проучване на Journal of Orthopedic & Sports Physical Therapy study, хора, страдащи от хронична болка в гърба и кръста, които практикуват пилатес само за около 4 седмици, усещат повече облекчение в сравнение с тези, които посещават физиотерапевт или други специалисти. Дори повече, болката намалява или изчезва за цяла година, дори след прекъсване на тренировките. Изследователи вярват, че стабилизирането в лумбалната област (кръста) чрез пилатес води до облекчаване на стреса в тази област и повишава мобилността ѝ.

3. Не натоварва ставите

Бавните и контролирани движения при пилатес натоварват минимално вашите стави. Като бонус, ако използвате пилатес уред (реформер), чиято подложка е дебела, колкото 10 постелки за йога, това смъква максимално напрежението от гърба и коленете.

4. Обостря фокуса

Пилатес упражненията ви подтикват да се фокусирате върху вашето дишане, върху вашето тяло и как си взаимодействат, движейки се заедно. За да се постигне това, е нужна голяма доза концентрация, което от своя страна ви принуждава да забравите за работа, сметки, гаджета и други драми за цял час.

5. Прави секса по-добър

Когато инструкторът каже "Повдигнете тазовото дъно", това, което наистина има предвид, е да се направи Кегел. Тези движения при пилатес спомагат за укрепване на мускулите на тазовото дъно, което е предпоставка за по-голямо удоволствие в леглото. Друг бонус е и по-лесното "избутване" на бебето по родилния канал при жени, раждащи по естествен път.

6. Подобрява спортните постижения

Ако се фокусирате върху ядрото си, ще осъзнаете, че всички ваши мускули са свързани с него. Ако се опитате да правите напади без коремните мускули, ще се претъркулите. Ако ядрото ви е по-укрепнало, ще бягате по-бързо, ще ви е по-лесно при изпълнение на йога и като цяло ще имате подобрение и при друг вид тренировки. Също така, ако работите в малки групи или индивидуално с пилатес инструктор, може да научите движения, които наподобяват и подобряват представянето ви и в други видове спорт.

7. Прави ви по-гъвкави

Често хората казват, че не са гъвкави и за това не практикуват пилатес, но точно за това трябва да го правят. В едно проучване от Бразилия, при изпълнение на 20 пилатес тренировки, млади жени (без предишен опит с пилатес) стават с 19.1% по-гъвкави. Когато сте стегнати, съкращавате мускулите си и ограничавате обхвата на движение на тялото си, в най-добрия случай това може да навреди на вашето упражнение. В най-лошия случай може да причини нараняване.

8. Увеличава мозъчната ви сила

Джоузеф Пилатес нарича метода си на тренировка "упражнението на мислещия човек". Когато китайски изследователи измерват промените в мозъчната активност на жени след 10 седмици тренировки с пилатес, те откриват увеличение на пиковата мощност на алфа в мозъка, което е свързано с активността на нервната мрежа, работата на паметта и други познавателни функции. Изследователите смятат, че пилатесът може дори да има потенциал като възможност за лечение на хора с мозъчно-дегенеративни заболявания и когнитивни дисфункции.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

Не времето, а любовта лекува всяка болка. Когато любовта е малко, просто е нужно повече време, за да събереш достатъчно...

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама