5 неща, които се случват с тялото ни, ако пием сок от целина всяка сутрин


5 неща, които се случват с тялото ни, ако пием сок от целина всяка сутрин
Снимка: iStock/Guliver

Целината има много високо съдържание на фибри, което ни кара да се чувстваме сити, дори след малко количество от нея. Правейки сок, ние премахваме фибрите и буквално можем да съберем цял стрък в една чаша. Имайки предвид, че целината е пълна с витамини, минерали и други микроелементи, този сок е не просто вкусна напитка, а е супер здравословно допълнение към обичайния ни режим. Ето какво се случва с тялото ни, ако консумираме ежедневно сок от целина.

1. Предотвратява проблемите със зрението

Целината е с високо съдържание на витамин А, който играе ключова роля за доброто зрение, предпазвайки очната повърхност от бактерии и вируси и предотвратявайки развитието на проблеми, свързани с възрастта.

2. Намалява риска от рак

Целината съдържа лутеолин – елемент, за който редица изследвания твърдят, че отслабва раковите клетки и ги прави по-податливи на лечение.

3. Неутрализира киселата храна

Високото съдържание на елементи като желязо, магнезий и натрий придава на сока от целина силни алкализиращи свойства. С други думи, вкусната напитка неутрализира киселите храни, като по този начин ни помага да поддържаме здравословен баланс на pH.

4. Регулира добрата хидратация

Целината е с високо съдържание на калий, а както може би знаете този минерал играе важна роля в много от процесите на нашето тяло. Учените смятат, че калият е третият най-важен минерал за доброто ни функциониране, тъй като се явява електролит, регулиращ нивото на водата в клетките.

5. Предотвратява диабет тип 2

Диабет тип 2 се превръща в сериозен здравословен проблем за съвременния свят. Изчислено е, че до 2030г. повече от 400 милиона души по света ще страдат от тази болест. Целината е един от естествените начини да предотвратите появата му заради съдържащия се витамин К, който подобрява чувствителността към инсулин.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Времето ви е ограничено, затова не го губете, живеейки живота на някой друг.

Стив Джобс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама