8 последици от яденето на прекалено много месо


8 последици от яденето на прекалено много месо
Снимка: iStock/Guliver

Въпреки че месото е важна част от менюто ни, прекаляването с него може да е вредно за здравето. Това не означава, че трябва изцяло да премахнете вкусните пържоли от обяда си, но е добре да сте информирани за това какво прекомерният прием на месо може да причини на тялото ви.

1. Може да образувате камъни в бъбреците

Протеините на животинска основа съдържат много съединения, наречени пурини. Те се разграждат до пикочна киселина и ако имате твърде много от тази киселина, може да развиете камъни в бъбреците. Можете да избегнете това, като ограничите консумацията на месо, а също и като пиете много вода.

2. Може да се обезводните

Поради излишъка от тази пикочна киселина, за която говорихме по-горе, може да се почувствате по-жадни от обикновено. Бъбреците ви се нуждаят от вода, за да разреждат всички токсични отпадъци, така че не забравяйте да имате вода под ръка по всяко време, където и да сте.

3. Може да получите запек

Месото съдържа много протеини, но не много фибри. Обикновено получавате тези фибри от плодове, зеленчуци или пълнозърнести храни, затова е препоръчително да си набавяте необходимото количество от тях. Запекът и болезненото изхождане може да са първите признаци, че имате недостиг на фибри и трябва да вземете мерки.

4. Може да имате главоболие

Лошата хидратация също може да причини главоболие. Това води до по-плътна кръв, което означава, че намален поток на кислород достига до мозъка. От друга страна, някои продукти на месна основа като салами и хотдог съдържат нитрати, които могат да увеличат притока на кръв към мозъка.

4 ТИПА ГЛАВОБОЛИЕ И КАК ДА ГО ЛЕКУВАТЕ

5. Може да имате сърдечни проблеми

Колкото повече фибри имате в диетата си, толкова по-защитено е сърцето ви. Ако ядете предимно месо, тогава нямате високо ниво на фибри. Червеното месо, особено, може да повлияе на сърцето ви. То може да утрои риска от сърдечни проблеми и съдържа много наситени мазнини. Наситените мазнини повишават нивото на лошия холестерол (LDL).

6. Може по-често да се разболявате

Наситените мазнини, присъстващи в червеното месо и преработеното месо, не съдържат антиоксидантите, необходими на организма да превъзмогне възможно възпаление. Най-често ще намерите тези антиоксиданти в плодовете и зеленчуците, затова е толкова важно да имате "цветна" диета. Цветовете на някои плодове са пигменти на определени групи антиоксиданти.

7 ЕЖЕДНЕВНИ НАВИКА, КОИТО ТАЙНО КАЧВАТ КИЛОГРАМИ

7. Може да имате лош дъх

Диета, състояща се от много високо съдържание на протеини и мазнини, но без въглехидрати, може да накара тялото да произвежда кетони. Кетоните се отделят чрез дишането и миришат като ацетон. Ето защо, ако някога сте спазвали кето диета, може да сте имали проблеми с дъха. Затова не забравяйте да включите и някои въглехидрати във вашата диета.

8. Може да имате проблеми с ноктите и косата

Месните продукти рядко съдържат витамин С. Той играе решаваща роля за образуването на колаген, протеин, който прави кожата, косата, ноктите, костите и други да изглеждат много по-добре. Ако забележите неприятни промени в косата и кожата си, може да се наложи да преразгледате диетата си и да спрете да ядете месо.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Когато целият свят мълчи, дори един глас става могъщ.

Малала Юсуфзай

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама