Най-добрата диета за 2020

  • Най-добрата диета за 2020
    Дата: Снимки: iStock/Guliver
Дата: 05.01.2020 Снимки: iStock/Guliver
Iwoman.bg

Американският портал "U.S. News & World Report" публикува класация на най-популярните диети в света, препоръчвани за 2020 година. Списъкът се основава на препоръки от диетолози, специалисти по хранене и учени.

Експертите смятат за номер едно Средиземноморската диета. Тя води класацията за оптимален начин на хранене за всякакви цели. Тя също води списъка с най-добрите хранителни програми за диабетици и се счита от експертите за най-лесна за изпълнение.

В описанието на тази диета се казва, че нейните привърженици в средиземноморските страни живеят по-дълго от американците и е по-малко вероятно да страдат от рак или сърдечни заболявания.

"Тук няма тайна - активен начин на живот, контрол на теглото и меню с ниско съдържание на червено месо, захар, наситени мазнини, но богатяа на ядки и други здравословни храни", обясняват авторите на рейтинга.

Отбелязва се, че има много вариации на Средиземноморската диета - гръцка, италианска, испанска и френска. Те могат да използват различни продукти, но се следват общите принципи за здравословно хранене.

На второ място е поставена диетата DASH, спецификата на която е борба с хипертонията. Основните й принципи са намаляване или пълно отхвърляне на солта, захарта и храните с високо съдържание на наситени мазнини.

В челната тройка е и "гъвкавата вегетарианска диета" (The Flexitarian Diet), която отхвърля месото, но позволява редки рибни отклонения от правилото.

Източник: БГНЕС

Instagram

Етикети:

Общо коментари | 0  Напиши коментар
Твоят коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.