Учени: Ето с какво да се храните за превенция на онкологични заболявания


Учени: Ето с какво да се храните за превенция на онкологични заболявания
Снимка: iStock/Guliver

Броят на онкоболните се увеличава с всяка изминала година и ние не можем да повлияем на някои фактори, като например генетиката. Науката обаче е доказала, че някои храни може да намалят риска от рак, пише "Ню Йорк пост" (NY Post).

Вижте още: Учени: Депресията е пряка причина за диабет тип 2

Ние знаем, че степента на затлъстяване е висока и нараства и че е рисков фактор за много видове рак“, казва д-р Брайън Сломовиц, директор по гинекологична онкология и съпредседател на Комитета за изследване на рака към Медицинския център Маунт Синай“ в Маями Бийч, Флорида.

Диетолог и специалист по хранене и онкологични заболявания, Никол Андрюс, споделя препоръки и съвети за избора на храна за намаляване на риска от развитие на рак.

Силата на растителните храни

Когато става въпрос за начин на живот, който намалява риска от рак, Андрюс препоръчва да превърнете растителните храни в основна част от вашето хранене.

„Това означава, че трябва да ядете храни, богати на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки и семена, защото те са пълни с основни витамини, минерали, фибри и антиоксиданти, които са свързани с намален риск от различни видове рак“ обяснява Андрюс.

Вижте още: Това есенно чудо на природата ще подсили имунитета ви и ще ви даде сили

Д-р Амбър Орман, онколог от Флорида, твърди, че повече от 40 процента от всички ракови заболявания могат да бъдат предотвратени с балансирана диета, доминирана от растения, особено в комбинация с физическа активност, избягване на тютюн и алкохол, и поддържане на здравословно телесно тегло. 

"Някои от най-мощните храни за борба с рака са тъмнозелени листни зеленчуци, гъби, бобови растения, включително соя, горски плодове, необелени ябълки, джинджифил, чесън, куркума, смлян лен и зелен чай с лимон", каза Орман.

Никол Андрюс посочва още, че е важно при всяка възможност да се яде домашно приготвена храна от проверени производители.

"Растителната диета включва всички храни, с изключение на преработено месо и алкохолни напитки. Основното е, че две трети от храната трябва да са зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки, семена", обяснява Андрюс.

Вижте още: Дефицит на витамин С- причини, симптоми и лечение

Останалата храна може да бъде млечни продукти, яйца, постни животински протеини, здравословни мазнини и десерти, но в умерени количества. Ключът е да се съсредоточите върху вкарването на повече растителна храна в тялото си. 

Протеини

Андрюс казва, че по-малко преработеното червено месо и повече източници на чисти протеини като пилешко, пуешко, риба, морски дарове и протеини на растителна основа имат огромни ползи за предотвратяване на рак на дебелото черво.

Освен това бялото месо и рибата като цяло помагат за поддържане на здравословно тегло, което е от ключово значение за намаляване на риска от няколко вида онкологични заболявания.

С този избор на протеин ще намалите риска от потенциално канцерогенни съединения и ще подобрите цялостното си здраве.

Цели зърна

Пълнозърнестите храни като кафяв ориз, пълнозърнеста пшеница, киноа и овесени ядки са с високо съдържание на фибри, помагат за храносмилането и поддържането на здравословно тегло, което е ключов фактор за превенцията на рака, каза Андрюс.

"Тези зърна също съдържат основни витамини, минерали и антиоксиданти, които се борят с възпалението и оксидативния стрес, които са свързани с развитието на рак", отбеляза диетологът.

Фибри

Като част от диета за намаляване на риска от рак, Андрюс препоръчва дневен прием на фибри от 30 грама.

Ето нейните съвети:

"Започнете деня си с овесени ядки, заменете белия ориз и бялата паста с пълнозърнести, яжте повече боб и леща, грах, малини, яжте плодове, зеленчуци и ядки вместо преработени закуски", съветва диетологът

Вижте още: Всичко, което трябва да знаете за ключовите витамини в тялото ни

Здравословна хидратация

Консумацията на алкохол е тясно свързана с повишен риск от различни видове рак, включително рак на устата, гърлото, хранопровода, черния дроб, гърдата и дебелото черво, предупреждава Андрюс. Заменете соковете купени от магазина с пресни фрешове и вода.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Където и да отиваш, отивай с цялото си сърце.

Конфуций

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама