Всичко, което трябва да знаете за психичното здраве на работното място


Всичко, което трябва да знаете за психичното здраве на работното място
Снимка: iStock/Guliver

Работата играе огромна роля в живота на хората, но също така е източник на редица ситуации, включващи преживявания като: стрес, претоварване, конфликти с колеги, тормоз на работното място и проблеми с психичното здраве.

Работната среда се счита за един от основните фактори, които пряко влияят върху психичното здраве. Благоприятната атмосфера на работното място носи удовлетворение и допринася за личната себереализация. Неблагоприятната работна среда, от друга страна, води до промени в психичното здраве.

Вижте още: Едни от жените с най-красива кожа в света никога не се къпят

Вече е доказано, че доволните служители изпълняват задачите си много по-добре. За разлика от тях служителите, които са постоянно подложени на стрес, борейки се с тревожност или депресия на работното място, могат да се сблъскат със сериозни проблеми не само лично, но и като екип и цялостна организация. Поради тази причина предприемането на мерки за превенция и лечение на психичното здраве на работното място допринася за по-добрата работоспособност.

Според Центъра за психично здраве на работното място всеки пети служител страда от депресия, а 70% от тях страдат от намалена производителност, влошаване на физическото здраве.

Вижте още: Ново проучване: Домашните животни забавят прогресията на деменция при възрастни хора

Един от основните начини за подобряване на психичното здраве на работното място е насърчаването на здравословна и ползотворна работна среда, където хората се чувстват сигурни и уважавани, място, където са ценени и им се предлагат възможности за личен и професионален растеж и развитие. Освен това е необходима емоционална подкрепа, предлагаща психологическа помощ и услуги за насочване и консултиране, подкрепа за намиране на баланс между работа и личен живот . Също така е много полезно да се предлага обучение по теми, свързани с психичното здраве и неговото значение.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама