10-те най-влиятелни жени в света (СНИМКИ)


10-те най-влиятелни жени в света (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

В историята по-често срещаме имена на мъже, отколкото на жени, но те играят особено важна роля в нея. Ето 10 от дамите, които са оказали огромно влияние върху огромен брой хора в съвременния свят:

1. Принцеса Даяна

Прочута е най-вече със своята филантропия и желание да направи света край нея по-добро място за живеене. Още с първата си поява в светските издания, принцеса Даяна става обект на огромен интерес. Сватбата ѝ с принц Чарлс е гледана от над 700 милиона души. Впоследствие тя става синоним на благотворителност, грижа за болни деца, кампании за премахването на противопехотните мини по света, борба с болести като СПИН и ментални заболявания. Не на последно място остават безупречният ѝ стил на обличане, превръщайки я в модна икона.

2. Коко Шанел

Френската модна дизайнерка Коко Шанел не винаги е имала лесен живот. След тежко детство, тя не изоставя мечтите си и се превръща в еталон за стил и класа. С нейни дрехи се обличат едни от най-влиятелните жени в света, легендарен остава костюмът ѝ, носен от Жаклин Онасис, който съчетава грациозна женственост със увереността на силната жена.

НЕЩАТА, ЗА КОИТО ТРЯБВА ДА БЛАГОДАРИМ НА КОКО ШАНЕЛ

3. Ане Франк

Оцелялата от холокоста, Ане Франк пише в дневника си за преживяванията си като 13-годишно момиче в концлагер, които я карат да надживее рано възрастта си. Въпреки ужасите и страданията, на които е била свидетел, тя вярва, че хората "всъщност са добри по природа". 

4. Мария Кюри

Истинското ѝ име е Мария Склодовска и тя променя света, създавайки теорията за радиоактивността и откривайки два нови химически елемента - радий и полоний. Тя е първата жена в света с Нобелова награда и единственият човек с две Нобелови награди. 

5. Хелън Келър

Тази американска социална активистка загубва зрението и слуха си още на 19 месеца. Тя не само завършва университет, но яростно води кампании в полза на глухи и слепи хора по целия свят и вдъхновява милиони хора с увреждания. За нея Марк Твен казва "Хелън Келър е приятел на Цезар, Александър, Наполеон, Омир, Шекспир и останалите безсмъртни… Тя ще бъде толкова известна след хиляда години, колкото е и днес."

6. Майка Тереза

Майка Тереза е албанска монахиня, прекарала по-голямата част от живота си в Индия. Основател е на ордена Мисионери на милосърдието и е носител но Нобелова награда за мир. Посвещава целия си живот на борба срещу бедността. Вдъхновител е на милиони хора по света, които и до днес продължават нейната дейност.

7. Роза Паркс

През 1955 г. Роза Паркс става първата афроамериканка, която отказва да направи място на бял мъж в автобус. Протестът ѝ бива последван от хиляди, но тя попада в затвора. Ролята на Паркс в борбата за равноправие на чернокожите американци ѝ извоюва мястото на най-известната и авторитетна чернокожа жена в американската история. 

8. Фрида Кало

Сигурно свързвате Фрида Кало с гъстите ѝ слети вежди, но в историята тя остава като емблема на наивистичното изкуство и неконвенционалния стил. Тя е не само легенда в света на изкуството, но и герой на феминистичните кръгове и хора, борещи се за свободна любов в целия свят. 

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НЕЯ ТУК!

9. Амелия Еърхарт

Американката Амелия Еърхарт открива страстта си към авиацията съвсем млада, едва на 25 години тя поставя световен рекорд в женското летене, достигайки височина от 14 000 фута (4200 км). Само 11 години по-късно тя става първата жена в света, която прекосява сама Атлантика и оттогава започва да чупи рекордите по цял свят.

10. Мерилин Монро

Най-прочутият женски секс символ на всички времена и най-копираният имидж в поп културата. Платиненоруса коса, ярко червено червило, очна линия, емблематична вълнообразна прическа, и до днес остават класика и пример за подражание. 

21 ДРЪЗКИ ЦИТАТА НА МЕРИЛИН МОНРО

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Независимо дали приемат, или отказват, жените изпитват еднакво удоволствие от това, че са искани.

Овидий

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама