7 съвета за справяне с празничния стрес тази година


7 съвета за справяне с празничния стрес тази година
Снимка: iStock/Guliver

Празничният сезон е пълен с изненади. Освен че носи със себе си нежелани членове на семейството, често предизвиква стрес, безпокойство и депресия. И как няма, при положения, че има толкова изисквания - готвене на ястия, чистене и украсяване, пазаруване на подаръци и печене на бисквитки. Кога ще свърши всичко това?! Това е моментът, в който трябва да започнете своя план за справяне със стреса. Ето 7 стъпки.

1. Спрете да се тревожите за бъдещето

Не можете да предскажете бъдещето. И все пак прекарвате толкова много време в опити. Добре е да планирате предварително, но не се обсебвайте. Спрете да се притеснявате колко ще е сметката за ток през януари, как ще наваксате с работата или децата с ученето. Това ви пречи да се наслаждавате на настоящето. Обърнете внимание на децата, не на домашните им - те ще запомнят времето, което прекарвате с тях повече от всичко.

2. Спрете да мислите за миналото

Лесно е да съжалявате за миналото. Не можете да се върнете там и да промените събитията. Това обаче не означава, че не можете да се поучите. Постоянното мислене за миналото ще ви задържи. Това, което трябва да направите, е да го пуснете и да продължите напред.

3. Работете с малки награди спрямо графика

Работите усилено и искате да се радвате на живота. Съвсем логично, трябва да започнете да се наслаждавате на прости неща. След като отменете 2-3 неща от безкрайния си график, поспрете и си направете вкусно лате или пък поръчайте онзи пуловер, за който мислите 3-ти ден.

2020 НЕ БЕШЕ ГОДИНАТА, КОЯТО ИСКАХМЕ, А ОТ КОЯТО ИМАХМЕ НУЖДА

4. Почивайте си достатъчно

Не е нужно да приключите списъка със задачи преди да си легнете. Сънят е начинът, по който тялото ви презарежда. Когато не спите достатъчно, вие сте още по-стресирани и следващият ден ще е истински ад.

5. Не живейте на кофеин

Разчитате ли на няколко кафета, за да преживеете деня? Ако отговорът е "да", тогава трябва да го намалите. Кофеинът подхранва безпокойството. Заменете поне едното следобедно кафе с билков чай и веднага ще усетите разлика.

6 ЗНАКА, ЧЕ ПИЕТЕ ТВЪРДЕ МНОГО КАФЕ

6. Тренирайте

Със сигурност веднага сте си помислили „Просто нямам време за това!“ Но не, имате време, а и огромна нужда. Упражненията, дори да са 10 минути, ще ви помогнат толкова емоционално, колкото и физически. Когато хората не спортуват, те са по-стресирани и са с по-лоша имунна система.

7. Дишайте

Това може да звучи очевидно, но знаете ли, че когато сте под стрес, дишате плитко? Първото нещо, което искате да направите в кризисна ситуация, е да задържите дъха си. Затова се опитайте да вдишвате и издишате дълбоко.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Не времето, а любовта лекува всяка болка. Когато любовта е малко, просто е нужно повече време, за да събереш достатъчно...

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама