Животът е като игра на шах: 6 важни житейски комбинации


Животът е като игра на шах: 6 важни житейски комбинации
Снимка: iStock

Шахът е игра за тези, които знаят как да бъдат търпеливи и да мислят внимателно чрез различни ходове, за да постигнат целта си. Всъщност играта на шах е донякъде подобна на реалния живот. Трябва да мислите, преди да действате, да мислите логично, да загубите нещо, за да достигнете до крайната цел.

Ето какво може да научим от играта на шах:

1. Търпение

Първото качество, което трябва да заемете от шаха и да го преведете в реалност, е търпението. Суетене, безсмислени действия – това не е за тази игра. Така че, ако вземете за пример търпението, което всеки истински професионален шахматист трябва да има, да го приложите в живота си, тогава ще видите как нещата ще се случват много по-лесно и успешно. Оценката на шансовете и чакането е това, което един успешен играч трябва да вземе предвид в реалния живот.

2. Удоволствие

Играта на шах обикновено не завършва с пленителен финал и веселие. Играчите се наслаждават на самата игра и не очакват победата като цел. Животът е вид проекция на шахматна дъска. А печеленето е постигане на целта. Философията на радостта от самото действие, заимствана от играта на шах, ще помогне да се насладите на момента тук и сега. Но имайте предвид, че самият процес на игра включва непрекъснато придвижване към целта, а не апатия и мързел. И дори в крайна сметка да не завършите като победител, няма да загубите нищо, защото сте се наслаждавали процеса.

3. Избор

Почти всяка възможна ситуация на шахматна дъска е избор от много опции. И така, този, който иска да постигне положителен резултат, мисли добре един ход напред, претегля загубите и само когато е напълно уверен в себе си, играе. Животът е като същата дъска и ни предлага стотици възможности. След размисъл можете да изберете най-добрите за вас опции.

4. Поглед отстрани

В шаха има възможност да погледнете себе си отстрани. Можете да погледнете подредбата на вашите фигури от позицията на противника ви, да влезете в кожата му и обективно да оцените как изглежда вашата "армия". Това качество може много да помогне в живота, когато трябва да преговаряте с някого, да се сприятелите или да сключите мир.

5. Способността да губиш с достойнство

Въпреки факта, че шахът е спорт, никога няма да видите хора, които дълго време са играли шах и накрая започват да се бият или да се обиждат. Освен във филмите... Този спорт включва издръжливост и уважение, следователно дори когато човек губи, той се държи с достойнство. Освен това играта може да започне отново. Същото важи и за реалния живот. Към всичко трябва да се подхожда по философски начин. Тогава агресията и изблиците на гняв няма да се появят и няма да навредят на никого.

6. Признание

Може би най-трудният принцип, взет от шаха, който определено си струва да се разбере, е благодарността. Благодарността след играта учи съперниците на взаимно уважение. По същия начин в реалния живот трябва да сме благодарни за всичко, което имаме. Защото дори и да загубим, печелим ценен урок.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Старостта не е място за глезени момиченца.

Бети Дейвис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама