Трогателната реч на Олена Зеленска към света


Трогателната реч на Олена Зеленска към света
Снимка: Getty Images

Първата дама на Украйна, Олена Зеленска, има изключително важна роля – да бъде опора на съпруга си, Володимир Зеленски, да успокоява украинския народ, да вдъхва кураж, да бъде майка и закрилница – на собствените си деца, и на цяла една нация. Ето нейното трогателно обръщение към света:

"Напоследък огромен брой медии от цял свят се обърнаха към мен с молби за интервюта. Това писмо служи като мой отговор на тези искания.

Това, което се случи преди малко повече от седмица, беше невъзможно за вярване. Страната ни беше спокойна, нашите градове и села бяха пълни с живот.

На 24 февруари всички се събудихме от съобщението за руска инвазия. Танкове преминаха украинската граница, самолети влязоха в нашето въздушно пространство, ракетни установки обстрелваха градовете ни. Въпреки уверенията на Кремъл, че това е "специална операция", това всъщност е масово убийство на украински цивилни.

ЛЮБОВНИ ХРОНИКИ: ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСКИ И ОЛЕНА КИЯШКО

Може би най-ужасяващите и опустошителни жертви са тези на децата. Осемгодишната Алис, която загина по улиците на Охтирка, докато дядо ѝ се опитваше да я защити. Или Полина от Киев, която загина при обстрел, заедно с родителите си. 14-годишният Арсений, който беше ударен от отломки и не можа да бъде спасен, тъй като линейка не успя да стигне до него навреме заради въздушна атака. Когато Русия казва, че „не води война срещу цивилни“, аз казвам имената на тези убити деца.

Нашите жени и деца сега живеят в бомбоубежища и мазета. Вероятно всички сте виждали тези снимки от метростанциите в Киев и Харков, където хората лежат на пода с децата и домашните си любимци. За милиони украинци сега това е ужасяващата реалност. В някои градове семействата дори не могат да излязат от бомбоубежищата заради безразборните и умишлени бомбардировки по гражданската инфраструктура.

Първото новородено по време на войната, видя бетонния таван на мазето, първият му дъх беше застоялия въздух на подземието. В този хаос се появиха много деца, които не са видели мир в живота си.

Някои хора се нуждаят от интензивни грижи и непрекъснато лечение, но не могат да ги получат сега. Колко лесно е да се инжектира инсулин в мазето? Или да получите лекарства за астма под силен обстрел? Да не говорим за хилядите пациенти с рак, чийто основен достъп до химиотерапия и лъчетерапия сега е отложен за неопределено време. Местните общности в социалните мрежи са пълни с отчаяние. Войната срещу тези невинни хора е двойно престъпление.

Пътищата ни са наводнени с бежанци. Погледнете в очите на тези уморени жени и деца, които носят със себе си болката от изоставянето на близките и живота такъв, какъвто са го познавали. Мъжете, които ги водят до границите, леят сълзи, разбивайки семействата си, но смело се връщат, за да се борят за нашата свобода. В крайна сметка, въпреки целия този ужас, украинците не се предават. Украинците, независимо от политически възгледи, роден език, вярвания и националности, са единни.

Докато пропагандистите на Кремъл се хвалеха, че украинците ще ги посрещнат с цветя като спасители, те бяха замеряни с коктейли Молотов. Благодаря на гражданите на атакуваните градове, които се организираха, за да помогнат на нуждаещите се. Тези, които продължават да работят – в аптеки, магазини, обществен транспорт и социални услуги – показват, че в Украйна животът печели.

Изразявам признателност на тези, които предоставиха хуманитарна помощ на нашите граждани и ви благодаря за продължаващата подкрепа. И на нашите съседи, които щедро отвориха границите си, за да осигурят подслон на нашите жени и деца -благодаря, че ги пазихте, когато агресорът ни направи неспособни да го направим ние.

На всички хора по света, които се обединяват в подкрепа на Украйна. Виждаме ви! Ние сме тук, гледаме и оценяваме вашата подкрепа.

Украйна иска мир. Но Украйна ще защитава границите си. Ще защити своята идентичност! Затворете небето и ние сами ще се справим с войната на земята.

Обръщам се към вас, скъпи медии: Продължавайте да показвате какво се случва тук и продължавайте да показвате истината. В информационната война, водена от Руската федерация, всяко доказателство е от решаващо значение.

И с това писмо искам да кажа на света: Войната в Украйна не е война "някъде там". Това е война в Европа, близо до границите на ЕС. Ако не спрем Путин, който заплашва да започне ядрена война, няма да има безопасно място в света за никой от нас.

Ние ще спечелим. Заради единството ни. Единство към любовта към Украйна.

Слава на Украйна!"

Часове след публикуването на отвореното си писмо, Зеленска сподели Instagram снимки на млади пациенти с рак, които се отправят на лечение в Полша.

"Това са млади пациенти с рак от Украйна. Вчера те се криеха от обстрелите в мазетата на клиниките. Сега те пресичат полската граница, за да намерят безопасност, и най-важното - да продължат лечението си. Никой агресор в света не може да им попречи да спечелят битката срещу болестта!", пише Първата дама.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Никога не съм могла да разбера какво е феминизъм. Знам, че ме наричат феминистка, когато изразявам мнение, което ме различава от изтривалка.

Ребека Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама