Вътре във всеки щастлив човек живее боец


Вътре във всеки щастлив човек живее боец
Снимка: iStock/Guliver

Има един специален тип хора. Те излизат от зоната си на комфорт всеки ден – без страх. Дори във виелица и ураган. Те не възприемат провала като края на света. Напротив - те се учат от своите грешки и нещастия ...

"Щастието е вътрешно, а не външно; следователно, то зависи не от това какво имаме, а от това кои сме!", Хенри Ван Дайк.

Всички искаме да бъдем щастливи, но малко хора разбират какво е щастието. Това не е коледен подарък, който намирате под елхата и се чувстваме късметлии. Щастието не може да бъде намерено или спечелено от лотарията. Следователно не считайте щастливите хора за слуги на съдбата, които току-що са спечелили. Всъщност вътре във всеки от тях живее боец.

В душата на всеки щастлив човек постоянно се води борба срещу житейските предизвикателства и собствените им страхове. Защото всъщност щастието е способността да не се отказваш, да вървиш напред и да печелиш, независимо какво се случва. Това е решителност и вяра. Надежда и желание за борба.

Никой не спори: животът не е лесен. Звучи банално, но е истина. Както се казва, това е животът. Да живееш не е лесно или трудно. Но това не означава, че е невъзможно да станете щастливи.

Гръцкият философ Епиктет е казал: "Тъй като не можем да контролираме повечето неща, които се случват наоколо, трябва да се съсредоточим върху онези аспекти от нашия живот, които подлежат на контрол. А именно върху мислите, които "живеят" в главите ни".

Само като се освободим от негативните емоции за нещо, което така или иначе не може да бъде променено, ще спечелим яснота, вътрешен мир и невероятно чувство за свобода.

Когато срещнете някой, който просто грее от щастие и се смее радостно - това не означава, че всичко в живота му се случва с лекота. Щастливите хора са бойци. Всеки ден се събуждат сутрин, решени да убият всички страхове в себе си и да станат още по-силни.

ВСЯКА СУТРИН Е ШАНС ДА ЗАПОЧНЕТЕ ЖИВОТА СИ НАНОВО

Известният американски журналист Оливър Бъркеман предлага да погледнем на щастието от съвсем различен ъгъл. В книгата си "Противоотрова. Противоотровата към нещастния живот" той предлага на читателите да оставят настрана всичко, което преди са чували или чели за щастието. На първо място, класическата формула за щастието на американския психолог Мартин Селигман се нарича "позитивно мислене". И за това има основателни причини...

Факт е, че в почти всички книги за това как да станем щастливи ни се предлага да търсим положително във всичко. Тоест, постоянно да полагаме усилия за намиране на положителната страна на живота. Винаги помислете как да направите сладка лимонада от кисел лимон.

Буркеман обяснява, че подобен подход може да успокои и да даде надежда за известно време, но много скоро - той спира да работи. Освен това подобно понятие може дори да бъде вредно.

Добре е да си позитивен, но да си мъдър в провалите е задължително. Трябва да се научим да държим удара, тоест смело да приемаме изпитанията, които са ни се паднали и да продължим напред.

Приемете загубите и се изправете срещу тях. Осъзнайте, че животът е постоянна промяна, която се случва всеки ден и всеки час. Така работи светът и никой все още не е успял да "пренапише правилата на играта".

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Не времето, а любовта лекува всяка болка. Когато любовта е малко, просто е нужно повече време, за да събереш достатъчно...

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама