Експерти: Ето защо след обилно ядене чувствате глад


Експерти: Ето защо след обилно ядене чувствате глад
Снимка: iStock

Понякога, дори след обилно хранене, все още се чувстваме гладни. Ако подобно усещане се повтори, приемете го като предупреждение, че храносмилателната ви система не работи както трябва, посочват специалистите.

Както отбелязва диетологът Карол Марето, ние се чувстваме гладни след хранене поради емоционални проблеми, количеството храна, която сме изяли, както и вида на храната.

Вижте още: Всичко, което трябва да знаете за магарешката кашлица

Поради грешния начин на ядене тялото може да се "разбунтува" и да покаже нужда от повече храна.

Как да решим този проблем?

На първо място, когато ядете, е важно да се опитате да го правите съзнателно, тоест да разберете какво и колко консумирате в момента. Когато се храним набързо или комбинираме храненията с други дейности, съвсем естествено е да не осъзнаваме колко сме изяли, посочват експертите.

Защо е важна консумацията на протеини? 

Ако ви липсва протеин, гладът ще продължи по-дълго. Затова според специалистите е изключително важно да се включват големи количества зеленчуци и плодове, които са богати на фибри. Трябва да се консумират и качествени протеини, които се съдържат в яйцата, рибата, боба и др.

Как действа стресът на храненето?

стрес

Стресът увеличава производството на кортизол, което предизвиква допълнително чувство на глад.

Липсата на сън също може да бъде една от причините да сте гладни. Качественият сън е важен за регулирането на хормоните, включително грелина, който често се нарича „хормонът на глада“, тъй като влияе върху увеличения прием на храна.

Вижте още: Всичко, което трябва да знаете за мигрената

Трябва да спите поне шест часа всяка нощ и да използвате по-малко електронни устройства преди лягане.

Как водата контролира глада?

Когато тялото няма достатъчно вода, мозъкът се обърква и смята, че трябва да яде нещо, за да задоволи жаждата си. Не забравяйте да пиете между литър и половина до два литра вода на ден.

Освен това менюто трябва да бъде балансирано ежедневно и да включва продукти с различни свойства и хранителни вещества. Ако не приемате достатъчно протеин, чувството на глад ще продължи по-дълго.

Половината от дневното ни меню трябва да се състои от зеленчуци и плодове, които са богати на фибри и са нискокалорични.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама