Откажете се да имате очаквания. Пуснете се свободно и с любов в течението на живота


Откажете се да имате очаквания. Пуснете се свободно и с любов в течението на живота
Снимка: iStock/Guliver

Планирали ли сте нещо, което не се е получило по начина, по който сте искали? Разочаровани ли сте от хората, защото не правят това, което обещават?

Някои хора казват, че ако нямате очаквания, тогава никога няма да се разочаровате. Вярно ли е това?

„Ако не очаквате нищо от никого, никога няма да сте разочаровани.“

Разочарованието е причинено, когато нечии надежди и очаквания не са удовлетворени. Винаги, когато имате очаквания, колкото и да са малки, има възможност те да не бъдат изпълнени. Следователно, идва рискът да бъдете разочаровани.

Животът никога не е линеен. Можете да планирате всичко до най-големите подробности, но не можете да сте сигурни, че ще го следвате през цялото време. Всъщност животът има свой собствен план за вас и понякога може да не е същият, какъвто очаквате.

Очакванията са пречки да се насладите на това, което имате в момента.

Някои от нас смятат, че ако нямаме очаквания в живота, той ще бъде скучен. Но всъщност е обратното.

Очакванията са прогнози за бъдещето. Те са създадени, защото не можем да приемем настоящия момент. Затова по-скоро се крием в идеален, бъдещ момент, който не е реален. Очакванията не могат да ви направят щастливи, защото не се наслаждавате на това, което е в момента. Вие се стремите към нещо, което все още не се е сбъднало.

Дори когато сте изпълнили вашите очаквания, има вероятност да се случат две неща:

Имате повече очаквания за бъдещето, така че всъщност не отделяте време да празнувате и да се насладите на момента, или

Изпълнението на вашите очаквания не ви дава удовлетворението и щастието, които сте искали да получите.

Радостта, която получавате от изпълнението на вашите очаквания, е мимолетна. Но в крайна сметка губите голяма част от времето си притеснявайки се какво ще се случи. И рискувате да бъдете разочаровани.

ПОСТАВЕТЕ СЕ НА ПЪРВО МЯСТО И НЕ СЕ ИЗВИНЯВАЙТЕ ЗА ТОВА

Думата "трябва" поражда очаквания

Започнете да забелязвате как използвате думата „трябва“ за всички малки неща в живота си. Не позволявайте на тези очаквания да управляват ежедневието ви.

"Трябва да стигна навреме"; "Децата ми трябваше да почистят стаята си, след като направиха такава бъркотия"; "Трябваше да ми благодари за помощта"; "Съпругът ми трябваше да ми помогне с домакинската работа".

Не казвам, че хората не трябва да пристигат навреме или съпругът ви не трябва да ви помага в домакинството. Но когато вярвате, че това са правилните неща и те трябва да се случат непременно, вие сами си създавате разочарование.

Нашите очаквания ни карат да чувстваме нещастие, защото вярваме, че сме прави.

Мислейки постоянно за всички тези неща, ние забравяме какво е да живеем истински, тук и сега... Животът ни минава пред очите ни.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама