Учени: Любовта към себе си НЕ е егоизъм


Учени: Любовта към себе си НЕ е егоизъм
Снимка: iStock

През последните години ставаме свидетели на десетки движения, които проповядват любов към себе си, приемане, body positivity и т.н. Оказва се, че любовта към себе си далеч не е проява на егоизъм, дори нещо повече - тя може да бъде обратното на нарцисизма, съобщи "Медикъл Експрес".

Вижте още: Амбиверт: 5 знака, че сте микс между интроверт и екстроверт

През 2023 г. изследователите Ева Хеншке и Петер Зедълмайер провеждат серия интервюта с психотерапевти и други експерти по въпроса какво представлява любовта към себе си. Те стигат да заключението, че тя има три основни характеристики: грижа за самия себе си, себеприемане и обръщане на внимание на самия себе си.

Психологът Ли Мин Сюе, който е изследвал понятието в контекста на китайската култура, казва: "Западните философи казват, че любовта към себе си е добродетел." В християнската традиция обаче любовта към себе си се смята за грях, казва философът Разван Иоан.

Защо е важно да се обичаме?

Много психолози смятат, че любовта към себе си е важно условие за проява на съчувствие към самия себе си и за избягване на състояния като прекалена самокритичност и хранителни разстройства.

Съчувствието към самия себе си често може да бъде необходимо условие за следване на принципа на Сократ "Познай себе си", казва психологът Ян Брансен. Състраданието към себе си насърчава комфорта и критичната самооценка, която помага на човек да израства и води до устойчивост. Любовта към себе си е обратното на нарцистичното самовглъбяване.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Еманципацията на жените доведе до загуба на тайнствеността и мистерията на жената.

Грейс Кели

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама