16 неща, които всеки трябва да направи за себе си


16 неща, които всеки трябва да направи за себе си
Снимка: iStock/Guliver

Много пъти сме казвали, че на първо място трябва да обичаме и да се грижим за себе си, за да бъдем наистина щастливи. А това са 16 неща, които трябва да направите за себе си, поне веднъж годишно.

1. Купете си добър чифт обувки, с които ще можете да се разхождате из града 8 часа, без да усетите дискомфорт. Когато го направите, ще разберете колко е важно да имате удобни обувки.

2. Напишете списък с неща, които не сте мислили, че ще успеете да преодолеете, но сте го направили. Обикновено забравяме да хвалим себе си, но това е изключително важно. Оценявайте всичко, което сте постигнали, независимо колко трудно ви е било.

Вижте още: Направете тези 5 неща, за да постигнете мечтите си

3. Върнете се назад във времето, пуснете си любими песни от 90-те, 2000-та... и си припомнете какви сте били тогава или някое конкретно преживяване.

4. Пренаредете дома си. Дори ако това е просто преместване на телевизора или промяна на разположението на леглото ви, промяната в оформлението на стаята, в която прекарвате най-много време, всъщност трансформира начина, по който го възприемате.

5. Помислете какво винаги сте искали да имате повече в живота си - романтична любов, признателност - каквото и да е. След това решете как да давате това нещо на другите, защото по този начин то ще ви се върне, при това двойно.

6. Направете прочистване - на вашия гардероб, на бюрото ви, на списъка ви с контакти в телефона. Отървете се от всичко, от което не се нуждаете, от всичко или всеки, който е внесъл негативизъм или нещо ненужно в живота ви през последната година.

7. Почистете входящата си поща. Отпишете се от известия по имейл от уебсайтове, от които твърде често получавате реклами. Направете папки за съобщенията, които искате или трябва да запазите. Изтрийте съобщения от хората, с които просто трябва напълно да приключите. Ще изпитате почти мигновено чувство на облекчение. Опитайте.

8. Направете списък с нещата, които цените, и след това напишете как по-често ще поставяте тези неща като приоритет. Ако се интересувате повече от чувствата на най-добрата си приятелка, отколкото от своето временно, дребно разочарование, дайте приоритет на това. Ако държите повече на това да живеете в мир със съквартирантката си, отколкото да се карате за поредната мръсна чиния, дайте приоритет на това. Решете кое е по-важно за вас и как ще разрешите проблемите си по начини, които не им пречат. Начинът, по който преодолявате всичко, е просто да започнете повече да се интересувате от нещо друго.

9. Излезте на вечеря. Храненето сами, обратно на очакваното, често е много успокояващо (ако можете да преодолеете общественото схващане, че винаги трябва да ядете с някого). Но вечеряйте сами, в ресторант, поне веднъж годишно. Ще видите какво имаме предвид.

10. Посетете нов град, дори да е малък и само на 30 минути път. Открийте нови места, хора и заложете на различни преживявания.

Вижте още: 4 правила за красота и спокоен живот от София Лорен

11. Довършете книгите, които сте купили и сте забравили. Ако сте толкова отегчени или незаинтересовани, поне отбележете защо и след това подарете тези книги.

12. Напишете списък с неща, с които се гордеете. Неща, с които наистина искрено се гордеете. Неща, които никога не сте предполагали, че можете да постигнете и имате. Благодарността, която идва с оценяването на това, което сте направили за себе си, е несравнима. Позволете си да продължавате да се изненадвате. Направете свой собствен аргумент защо трябва да се доверите на себе си – след това слушайте. И продължавайте.

13. Решете как да рационализирате ежедневието си и след това инвестирайте в него или направете съзнателни усилия за подобряване.

14. Направете нещо изненадващо и невероятно мило за някой, който няма да го очаква (изпратете цветя на случайна приятелка, подарете масаж на близък човек, организирайте специална вечеря за половинката ви).

15. Следващият път, когато сте на пазар, дори ако сте отишли с намерението да вземете нещо за себе си, купете подарък на някой, който наистина има нужда от него.

16. Изпратете дълъг имейл или картичка на някого, с когото сте загубили връзка, но всъщност не сте искали.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама